Usporedba s povodom

”Pokopao” dvojicu ministara: Plenković sanaderovski ponizio Marića i Tolušića

Dražen Ciglenečki

Reuters

Reuters

Plenković je u intervjuu na HTV-u faktično stao na stranu zemalja regije koje tvrde da je Tolušić uveo previsoke naknade za nadzor voća i povrća, a ministru Mariću poručio je da se porez na nekretnine odgađa. Tako je Plenković diskreditirao vlastite ministre, što je bio i Sanaderov običaj



ZAGREB Premijera Andreja Plenkovića nerijetko u medijima uspoređuju s Ivom Sanaderom, za što on i sam ponekad daje povoda. To je dosad najizravnije učinio u utorak navečer, kad je u intervjuu HTV-u na tipično sanaderovski način javno ponizio svoja dva ministra, Tomislava Tolušića i Zdravka Marića. 


S obzirom na to da je Plenković gostovao na HTV-u prije samo nešto više od tri tjedna, potpuno je jasno da je ovaj razgovor organiziran isključivo zato da bi premijer hrvatsku javnost obavijestio da će doći do promjena u vezi poteza dvojice spomenutih članova njegove Vlade.


Direktan nalog


Plenković je u tom intervjuu faktično stao na stranu Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, koje tvrde da je ministar poljoprivrede Tolušić uveo previsoke novčane naknade za mjere nadzora voća i povrća koje te zemlje izvoze u Hrvatsku, a ministru financija Mariću poručio je da se porez na nekretnine odgađa. Tako je Plenković diskreditirao vlastite ministre, što je bio i Sanaderov običaj dok je obnašao premijersku dužnost.




Premda je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, koji je četiri države nastale na prostoru bivše Jugoslavije ujedinio protiv Hrvatske, u Narodnim novinama objavljen još 14. srpnja, Plenković je reagirao tek sada i sve je svalio na Tolušića. »Kad je donosio Pravilnik, Tolušićeva je ideja prije svega bila učinkovitiji nadzor uvoza voća i povrća. U ovom trenutku čini se da je njegova procjena i njegovih službi u smislu visine naknade koja se plaća bila previsoka. Dobio je od mene direktan nalog da u razgovoru s kolegama ministrima i svojim službama i u skladu s međunarodnim ugovorima u najbržem roku pronađe rješenje koje će otkloniti taj problem i spriječiti bilo kakvu daljnju raspravu o trgovinskom ratu Hrvatske i susjednih zemalja«, rekao je Plenković za HTV.


Podrška stoji


Dodao je da već do kraja tjedna očekuje da se ovo riješi. Podsjećamo, nesretni Tolušić pozvao je ministre iz četiri države da u Zagreb dođu idući tjedan, ali šef Plenković skratio mu je, eto, rok za pronalaženje rješenja. Zanimljivo, BiH ministar vanjske trgovine Mirko Šarović jučer je izjavio da će novi propis biti objavljen u petak. Dakle, on precizno zna što je Plenković tražio od Tolušića.



– Čim sam čuo što Plenković govori, odmah sam pomislio – isti Sanader. I sjetio sam se Ivana Šukera. Njega je Sanader najčešće javno ponižavao, rekao nam je jučer jedan član Sanaderove vlade. Naš sugovornik živo se sjeća dana kad je u prosincu 2005. Sanader najgore osramotio svojeg ministra financija. Porezna uprava odbila je tada žalbu HRT-a i ta je kuća morala platiti velik dug državi na ime doprinosa, PDV-a i ostalih poreza. Šuker je branio to rješenje, tvrdeći da je riječ o uobičajenom postupku, a ne politikantstvu ili pokušaju da se utječe na program HRT-a. Ali, samo nekoliko sati kasnije, Sanader je izjavio da je »dao nalog ministru financija da povuče rješenje Porezne uprave«. I tako je i bilo, Ministarstvo financija odmah je izdalo priopćenje da se poništava sporno rješenje, »zbog saznanja novih činjenica«.



Željeli smo doznati kako je ministar poljoprivrede doživio to što se premijer složio sa Srbijom, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, a kontra njega, no Tolušić nas je uputio da ovakav upit dostavimo njegovom uredu za odnose s javnošću. Napravili smo to, a stigao nam je odgovor da će Ministarstvo poljoprivrede »kad bude imalo nove informacije o ovoj temi, izvijestiti medije«.


Josip Đakić, predsjednik HDZ-a u Virovitičkoj županiji iz koje dolazi i Tolušić, uvjeren je da ministar nije izgubio premijerovu podršku.


Premijerova druga strana


– Možda sam ja pristran, jer je Tolušić iz mojega kraja, ali pitajte poljoprivredne proizvođače, svi do jednog ga podupiru. On se racionalno bori za njihove interese i protiv uvozničkog lobija koji uvozi svakakvo jeftino smeće kojem oni ne mogu konkurirati. Tolušić će to i ubuduće činiti, a siguran sam da uživa puno povjerenje predsjednika Vlade. Što se tiče tih naknada, one će biti usklađene s europskim standardima i sve će biti u redu – kazao nam je Đakić.


Ministar financija kojeg je Plenković maksimalno zaštitio kad je oporba zahtijevala njegov opoziv, sada je upoznao i premijerovu drugu stranu. Još dan ranije Marić je ustrajao na uvođenju poreza na nekretnine, ističući kako bi on prvi potpisao peticiju protiv toga da je riječ o novom nametu. No, Plenković je za HTV hladno izjavio da u Hrvatskoj postoji kultura vezanosti za nekretnine i da je u tim okolnostima »odgoda za dogledno vrijeme najbolje rješenje«.


– Nakon ovog, jedino bi logično bilo da je čovjek na mjestu Zdravka Marića još u utorak navečer podnio ostavku. Ali, od njega je to previše očekivati. Zdravko Marić nikad neće dati ostavku. Sjetite se samo kako je on prošle godine čak pristao biti Karamarkov mandatar za sastavljanje nove Vlade i rušiti Tihomira Oreškovića, o kojem je prije toga govorio u superlativima. Takav čovjek u stanju je bez problema prijeći preko činjenice da je premijer ovako postupio prema njemu, komentirao je jučer jedan HDZ-ov veteran.