Udar na Rome

Pokazao je da je on cigan, a mi smo Romi’: Zekanović nepozvan banuo na Kajtazijevu presicu

Hina

Foto Screenshot N1

Foto Screenshot N1

Predstavnik romske zajednice iz Međimurja Matija Oršuš smatra da su sutrašnjim prosvjedom međuljudski odnosi narušeni nekoliko godina unazad te upozorio da su Romi svakodnevno diskriminirani, segregirani i napadani.



ZAGREB – Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi poručio je danas kako je romska zajednica neugodno iznenađena sutrašnjim prosvjedom u Čakovcu pod nazivom ‘Želim normalan život’ u čijem se pozivu ističe da “čak i među Romima ima časnih i poštenih ljudi”.


Kajtazi je iznenađen činjenicom da organizatori Rome izdvajaju na takav način, čime su, kaže, uznemirili cijelu romsku zajednicu. Dodatno su zatečeni, ljuti i neugodno iznenađeni činjenicom da je Grad Čakovec odbio zahtjev za mirnim okupljanjem dan poslije kako bi odgovorili na generaliziranje, prozivanje i krajnju diskriminaciju.


„Kontraprosvjedom koji nam je zabranjen htjeli smo upozoriti i na katastrofalne životne uvjete u šezdesetak segregiranih romskih naselja diljem zemlje te pozvati na odgovornost, prije svega, predstavnike jedinica lokalne samouprave koji ne čine dovoljno da dođe do pozitivnih pomaka nego, naprotiv, u svoje političke svrhe podržavaju najavljeni politički prosvjed“, upozorio je Kajtazi, dodavši da su ‘dvije osobe koje predstavljaju glavne organizatore prosvjeda ekstremno-desnog političkog svjetonazora te svojim nastupima, prije svega na društvenim mrežama, romsku zajednicu diskriminiraju i uznemiravaju’.




Međimurce i Čakovčane pozvao je da se ne odazovu na skup pod motom ‘Stop teroru’ nego da svoje vrijeme i energiju usmjere ka predstavnicima lokalne samouprave koji godinama ne čine dovoljno da se romska zajednica obrazuje, zaposli i usmjeri u pozitivnom smjeru.


Ne negiramo postojanje problematičnih pojedinaca


Kajtazi ne negira postojanje problematičnih pojedinaca u romskoj zajednici, ali upozorava da lokalna zajednica ne čini dovoljno na rješavanju problema te da ne postoji adekvatna suradnja s romskom zajednicom. „Svaki put kada se o Romima razgovaralo bez Roma i kada se Rome posebno izdvajalo, to nije dobro završilo. Ne želimo postati novinski primjer napada na manjine kakve viđamo diljem Europe i našoj zemlji priskrbiti takav negativan publicitet i to je nešto što sigurno nećemo dopustiti“, poručio je Kajtazi, najavivši da će romska zajednica od današnjeg dana sve češće i glasnije koristiti pravo na javno okupljanje i u svim većim gradovima organizirati javna okupljanja.


„Ekstremni desničari i osobe koje šire poruke mržnje i koje ne razumiju širinu problema nisu osobe koje će riješiti problem nego će dodatno podijeliti i javnost i stanovništvo Međimurja. Bez obzira na činjenicu da problemi postoje, takvi prosvjedi nisu rješenje“, rekao je Kajtazi, naglasivši da su Romi ujedno i Hrvati i Međimurci.


Ministarstva unutarnjih poslova te pravosuđa pozvao je da se ozbiljnije pozabavi s problematičnim pojedincima koji i romsku i većinsku zajednicu obespravljuju na razne načine.


Predstavnik romske zajednice iz Međimurja Matija Oršuš smatra da su sutrašnjim prosvjedom međuljudski odnosi narušeni nekoliko godina unazad te upozorio da su Romi svakodnevno diskriminirani, segregirani i napadani.


Konferenciju za novinare je cijelo vrijeme među novinarima slušao i zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović koji je na kraju glasno protestirao tvrdeći da sutrašnji prosvjed nije usmjeren protiv Roma. Uzvratio mu je Kajtazi, rekavši da mu nije prvi put da ga napada jer je jednom prilikom insinuirao da mu je ukrao kišobran na što mu je Zekanović kazao da laže.


HRAST-ovac je povišenim tonom kritizirao predstavnike romske zajednice zbog napada na čakovečki prosvjed dok u isto vrijeme i na istom mjestu organiziraju protuprosvjed, a kada su mu objasnili da su protuprosvjed namjeravali organizirati 24 sata kasnije, Zekanović je napustio dvoranu.


Krčmar: Zekanović pokazao da je on cigan, a mi smo Romi


Predsjednica Saveza Roma Hrvatske ‘Kali Sara’ Suzana Krčmar Zekanovićev ispad popratila je komentarom: „Pitao je zašto se bunimo. Čim na plakatu piše da i među Romima postoje dobri ljudi, poruka je jasna“.


„Pa što smo mi da nas se se konstantno izdvaja? Da je na plakatu pisalo da se prosvjed organizira zbog pojedinaca koji rade nemir mi bismo šutjeli. Zekanović je pokazao da je on cigan, a mi smo Romi“, poručila je Krčmar nakon incidenta.