Blaženka Divjak

‘Po svemu sudeći učitelji su se izborili za koeficijente, očekujem sutra učenike u razredima’

Hina

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

"Po svemu sudeći i prema svim najavama ono što možemo zaključiti u ovom trenutku je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata", rekla je ministrica Divjak na Markovu trgu prije nove runde pregovora između Vlade i sindikata koji su počeli u 14,30 sati



ZAGREB Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak da su se po svemu sudeći učitelji izborili za povećanje koeficijenata, izrazivši očekivanje da će od utorka nastava redovno krenuti.


“Po svemu sudeći i prema svim najavama ono što možemo zaključiti u ovom trenutku je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata”, rekla je ministrica Divjak na Markovu trgu prije nove runde pregovora između Vlade i sindikata koji su počeli u 14,30 sati.


“Očekujem da sutra učenici budu u reazredu”, kazala je ministrica.




Dodala je da će se detalji i sve ono što slijedi čuti nakon današnjeg sastanka.


U HDZ-u je prethodno održan jednosatni radni sastanak vodstva stranke na kojem se razgovaralo o ponudi koji će Vlada dati sindikatima u obrazovanju.


Premijer Andrej Plenković nije nakon sastanka htio govoriti o detaljima. Najavio je da će izjave biti nakon sastanka u Vladi.


U medijima se nagađa da je Vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto u 2020. te dva posto u 2021. godini.


U nedjelju navečer su pregovori s Vladom prekinuti, ali uz očekivanje da bi danas moglo doći do dogovora čime bi prestao najduži štrajk u povijesti hrvatskog školstva koji je ušao u 36. dan.


“U ponedjeljak očekujemo završetak”, rekao je sinoć šef srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec nakon pregovora.


Jučerašnjim pregovorima prethodili su pregovori prošlog tjedna u petak koji su također nakon tri sata završili bez dogovora, a nakon što su objavljeni rezultati sindikalnog referenduma na kojem je 90 posto prosvjetnih radnika odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini.


Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od 3 posto od 1. prosinca 2019. i 1 posto od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1 posto od 1. prosinca 2020., ali ovo posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.


Protiv Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama.


Sindikati traže povećanje plaća za prosječno 6,11 posto preko koeficijenata.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.


Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je da novu Vladinu ponudu njegov sindikat neće dati na izjašnjavanje zaposlenima jer su se oni izjasnili da neće pristati ni na kakvu drugu ponudu osim povećanja koeficijenata, već će o novoj ponudi odlučivati sindikalna tijela. Željko Stipić iz sindikata Preporod kazao je da će njegov sindikat provesti referendumsko izjašnjavanje.