Poruka za kampanju

Plenkovićev otac: ‘Sinu sam savjetovao da u kampanji ne vrijeđa konkurente i ne svađa se’

Denis Romac

Foto Igor Napast

Foto Igor Napast

Plenković nije želio reći puno o tome je li sina savjetovao u kampanji. »Rekao sam mu samo da se ne svađa i da ne vrijeđa konkurente. Da ne govori neistine, da bude suzdržan, sadržajan i odgovoran«, otkrio je Mario Plenković



Mariborski dnevnik Večer otkrio je vezu budućeg premijera Andreja Plenkovića s Mariborom i Slovenijom, jer Plenkovićev otac Mario Plenković već godinama živi u Sloveniji i predaje komunikologiju na mariborskom Fakultetu za elektroniku, računarstvo i informatiku, a u Mariboru je prije stotinu godina živio i njegov pradjed, poznati vinar s Hvara.


Mariborski novinari dobro poznaju dr. Marija Plenkovića, s obzirom na to da on svoje studente često dovodi u posjet mariborskom dnevniku, a neki novinari tog dnevnika diplomirali su kod njega. Sa svojom drugom suprugom Vlastom Kučiš Mario Plenković živi u Rogaškoj Slatini, a taj dio Slovenije, Rogašku i Maribor, kako je dr. Plenković ispričao novinaru mariborske Večeri Borisu Jaušovcu, odlično poznaje i njegov sin Andrej, jer ne prođe puno vikenda kada je Andrej u Zagrebu a da ga ne posjeti u Sloveniji.


»Volim živjeti u Sloveniji. Mirno je i ugodno, baš kao i vrijeme mog odrastanja na Hvaru, gdje je Andrej kao dijete ljeti redovito dolazio iz Zagreba, gdje sam živio s prvom ženom Vjekoslavom«, ispričao je  Plenković, koji je u Sloveniji ostvario zavidnu akademsku karijeru, sa  16 stručnih knjiga i više od 700 strukovnih bibliografskih referenci, a jedan je od osnivača studija komunikologije u Mariboru.




Plenković nije želio reći puno o tome je li sina savjetovao u kampanji. »Rekao sam mu samo da se ne svađa i da ne vrijeđa konkurente. Da ne govori neistine, da bude suzdržan, sadržajan i odgovoran«, otkrio je Mario Plenković, a čini se da ga je sin poslušao.


Otac budućeg hrvatskog premijera osvrnuo se i na činjenicu da je Zoran Milanović, politički konkurent njegova sina, u jednom trenutku kampanje spomenuo da je njegova prva supruga i Plenkovićeva majka bila »vojni lekar«, što je bilo uvredljivo i pogodilo je i Marija Plenkovića. Kaže da je Vjekoslava Plenković-Raos kao liječnica u vojnoj bolnici u Zagrebu bila priznata zagrebačka kardiologinja internistica, koja je čak s troje kolega u vrijeme rata u Hrvatskoj preuzela bolnicu od JNA, koja je od tog trenutka postala civilna bolnica. »I nikad nisam čuo da se neki pacijent potužio na nju«, ispričao je Mario Plenković o svojoj bivšoj supruzi, koja je i ne htijući postala glavnom temom posljednje predizborne kampanje.