Vlada odlučila

Plenković zadužio ministarstva da provjere potpise referendumskih inicijativa

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Nakon što se provjeri jesu potpisi prikupljani sukladno Zakonu o referendumu, te ima li ih dovoljno, saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav će odlučivati treba li referendumska pitanja poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti



ZAGREB Vlada je u četvrtak zadužila Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova da provjere zakonitost prikupljanja potpisa i broja potpisa referendumskih inicijativa »Narod odlučuje« i »Istina o Istanbulskoj» te obvezalo Ministarstvo financija da osigura sredstva za provedu provjere.


Građanska inicijativa »Narod odlučuje« predala je 405.342 potpisa za referendumsko pitanje o potrebi promjene izbornog zakonodavstva te 407.469 potpisa za pitanje kojim se zastupnicima nacionalnih manjina oduzima pravo da odlučuju o Vladi i državnom proračunu.


Građanska inicijativa »Istina o Istanbulskoj« predala je 377.635 potpisa za ukidanje Istanbulske konvencije.




Potpisi za spomenute referendume prikupljani su u svibnju, a bilo je potrebno prikupiti ih najmanje deset posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740.


Nakon što se provjeri jesu potpisi prikupljani sukladno Zakonu o referendumu, te ima li ih dovoljno, saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav će odlučivati treba li referendumska pitanja poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.