Premijer se vratio iz Bruxellesa

Plenković za utorak najavio sastanak Vijeća za obranu o kupnji borbenih zrakoplova

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u petak navečer sastanak hrvatskoga državnog vrha idući tjedan, u ponedjeljak, a sastanak Vijeća za obranu u utorak u 18 sati na temu – kupnja borbenih zrakoplova

ZAGREB Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u petak navečer sastanak hrvatskoga državnog vrha idući tjedan, u ponedjeljak, a sastanak Vijeća za obranu u utorak u 18 sati na temu – kupnja borbenih zrakoplova.  

Premijer Plenković po povratku iz Buxellesa sa summita EU, u razgovoru za večerašnji Dnevnik Hrvatske televizije (HTV), uz vanjskopolitičke teme, još je jednom pojasnio stajalište hrvatske Vlade vezano za ratifikaciju Istanbulske konvencije i interpretativnu izjavu koju je Vlada RH jučer prihvatila.


»Radi se o konvenciji Vijeća Europe iza koje je i ranije stajala vlada HDZ-a. Moramo pojačati sve naše napore protiv fenomena nasilja prema ženama u hrvatskom društvu. Očekujem da će većina razumjeti što je cilj Konvencije. Ovo je tema civilizacijskog karaktera zaštite žena u našem društvu«, rekao je Plenković, napomenuvši kako želi još jednom poslati poruku hrvatskoj javnosti vezano za ratifikaciju Istanbulske konvencije.


Glede glasovanja u Hrvatskom saboru kao i glasovanja zastupnika HDZ-a, poručio je da »Klub HDZ-a mora imati povjerenje u vlastiti stav i procjenu«.




»U hrvatskom zakonodavstvu postoji već pojam roda, zato očekujem od svih članova HDZ-a da to prihvate. Oni koji imaju rezerve i ne vjeruju u hrvatske institucije – s interpretativnom izjavom dobili su jamstvo. Većinsko je raspoloženje jasno, pa i kod partnera u koaliciji. Istanbulska konvencija će se ratificirati u prvom ili drugom tjednu travnja, nakon početka sjednice Sabora 11. travnja«, dodao je Plenković.