Ususret današnjem sastanku

Plenković traži podršku parlamentarnih stranaka za bilateralno rješavanje spora sa Slovenijom

Hina

Reuters

Reuters

ZAGREB Predsjednik vlade Andrej Plenković na današnjem će sastanku s čelnicima parlamentarnih stranaka zatražiti podšku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom. Plenković će s čelnicima stranaka razgovarati u 13 sati.

»Cilj sastanka je predstaviti širi kontekst naših odnosa sa Slovenijom, pristupiti rješavanju otvorenog graničnog pitanja na način da je to pitanje bilateralnih razgovora«, kazao je Plenković u četvrtak na početku sjednice vlade.


»Želimo u dijelogu sa slovenskom stranom u duhu dobrosusjedstva pronaći rješenja koja će biti na tragu izrazito mudre stabilne pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci«, dodao je premijer.


Pritom je podsjetio da njegov dogovor sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom koncem travnja, nakon stupanja na snagu revidiranog šengenskog sporazuma, o prelasku sa sustavnih kontrola na granici na ciljane kontrole.




»Time smo omogućili puno brži i lakši protok putnika, a to znači i turista u Hrvatsku. Takav razuman dijalog omogućio nam je najbolju turističku sezonu«, rekao je Plenković.


»Na tom tragu i vjerujući u vrlo pozitivan dijalog koji imam s kolegom Cerarom, očekujem smirene razgovore koji će pridonijeti jačanju odnosa sa Slovenijom, onom susjednom državom s kojom moramo imati najmanje problema i nerazumijevanja, a najviše suradnje i bliskosti«, kazao je Plenković.


»To je politika koju zagovaramo, to je platforma na kojoj ćemo tražiti podršku naših parlamentarnih stranaka, vladajućih i oporbenih«, naglasio je.


Danas popodne održat će se izvanredna sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za obranu posvećena »spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom« koju je sazvao je predsjednik odbora Žan Mahnić iz najveće oporbene stranke SDS-a. Sjednica će se održati unatoč pozivima premijera Cerara da se otkaže jer je tema »neprimjerena« i najavi bojkota nekih vladajućih stranaka.


»Ne vidim neku osobitu potrebu za sazivanjem odbora za obranu Državnog zbora. Koliko znam, takvih inicijativa u Saboru niti će biti niti za to ima potrebe«, komentirao je Plenković.