Neće komentirati tuđe izjave

Plenković prosvjednike nazvao ‘ljudima koji su jasno artikulirali svoj stav o čelniku susjedne zemlje’

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»A ostalo je pitanje nestalih, ostalo je pitanje granica, ratnih šteta, zaštite manjina, sukcesije i pitanje kulturnih dobara. Sve teme moramo rješavati u razdoblju koje je ispred nas«, rekao je.



ZAGREB Predsjednik vlade Andrej Plenković nije u utorak želio komentirati ocjenu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prema kojoj su jučer u Zagrebu protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prosvjedovali politički marginalci i rekao da se radilo o ljudima koji su jasno artikulirali svoj stav o čelniku susjedne zemlje.  


»To pitajte predsjednicu«, rekao je Plenković novinarima na zamolbu da komentira ocjenu o političkim marginalcima. »Ne želim komentirati komentare drugih ljudi«.


»Hrvatska je demokratska zemlja i oni ljudi koji su iz niza razloga željeli manifestirati svoje zadovoljstvo, to su i učinili. To nije prvi put, toga je bilo i pri drugim posjetama«, kazao je Plenković na marginama konferencije o digitalnom tržištu. Dodao je da se radilo o ljudima koji su jasno artikulirali svoj stav o čelniku susjedne zemlje zbog elemenata koji su vezani za prošlost.




Komentirajući svoj jučerašnji sastanak s Vučićem, Plenković je kazao da mu je važno da Hrvatska rješava probleme iz prošlosti koji su nastali u doba raspada bivše SFRJ, u vrijeme agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku i okupacije dijela teritorija, »što je preveniralo i usporilo razvoj zemlje i članstvo u EU i NATO«.


»A za to nismo dobili ispriku ni od koga«, naglasio je.


Kazao je da je u razvoju odnosa sa susjedima potrebno u cijelosti riješiti sva pitanja koja su na dnevnom redu i zato jučer s Vučićem nije samo razgovarao o novoj europskoj strategiji proširenja, situaciji u regiji i gospodarskoj suradnji, nego i onome što je ostalo.


»A ostalo je pitanje nestalih, ostalo je pitanje granica, ratnih šteta, zaštite manjina, sukcesije i pitanje kulturnih dobara. Sve teme moramo rješavati u razdoblju koje je ispred nas«, rekao je.


Kazao je da je Vučićem dogovorio da će se kroz koordinatore za otvorena pitanja oformiti posebna radna skupina koja će se baviti temom ratne odštete.


Govoreći o rješavanju pitanja granice na Dunavu, premijer je rekao da »zbog slovenske manipulacije« hrvatsko iskustvo s arbitražama nije sjajno.


»Međutim, to ne znači da neka druga arbitraža ne bi bila vođena po sasvim drugim i kvalitetnim pravilima i načelima međunarodnoga prava. Ali prvo će biti bilateralni razgovori, a kasnije ćemo vidjeti pred kakav međunarodni forum bismo eventualno izašli i s kakvim dogovorom«, zaključio je.