Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
26. ožujka 2019.
Ispis članka: Plenković i Van der Bellen o migracijama i zaštiti granica - Novi List

NoviList.hr

Plenković i Van der Bellen o migracijama i zaštiti granica

Sastanak

11. rujan 2018 18:46

Napisao: HINA

Plenković i Van der Bellen o migracijama i zaštiti granica

 Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu da Hrvatska ulaže velike napore u borbi protiv ilegalnih migracija i u zaštiti vanjske granice, ponovivši da bi se Zagreb 2019. želio priključiti šengenskom prostoru. 
Kako je priopćeno iz vlade, Plenković i Van der Bellen, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarali su u Zagrebu o suradnji dviju zemalja u okviru Europske unije.
Austrijski se predsjednik osvrnuo na prioritete austrijskog predsjedanja EU-om, sprječavanje ilegalnih migracija, kao i na najnovije događaje u zemljama jugoistočne Europe i važnost stabilnosti regije, kaže se u priopćenju.

Dvojica su političara naglasila da dvije zemlje imaju izvrsne političke i gospodarske odnose, ali su se založili za veću trgovinsku razmjenu i bolju suradnju na području energetike.
Plenković je istaknuo da je Austrija drugi najveći investitor u Hrvatsku.
Upoznao je austrijskog predsjednika s glavnim gospodarskim prioritetima vlade – nastavak pozitivnih gospodarskih trendova i strukturnih reformi, fiskalna konsolidacija i daljnje smanjenje javnog duga te poticanje investicija.
U tom kontekstu, Plenković je govorio i o planovima Hrvatske za ispunjavanje preduvjeta za pristupanje eurozoni, dodaje se u priopćenju.
S austrijskim predsjednikom u utorak se sastao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a u ponedjeljak ga je primila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.