O zrakoplovima i Bandiću

Plenković: Odluke ćemo donositi nakon sastanka s predstavnicima Izraela

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Plenković smatra kako je pravno stvar jasna i nikakva šteta nije nastala. »Mi imamo tu sve konce u svojim rukama, što se tiče naših odluka. Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a to je nešto drugo«, kazao je premijer



ZAGREB Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu kako će prvo vidjeti što će o nabavi izraelskih F-16 Barak aviona na sutrašnjem sastanku reći predstavnici izraelskog Ministarstva obrane te će se nakon toga donositi odgovarajuće odluke.


»Prvo ćemo sutra vidjeti što će nam kazati predstavnici izraelskog Ministarstva obrane, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke«, rekao je Plenković upitan hoće li se ići u novi natječaj za nabavku borbenih aviona. Ponovio je kako je Hrvatska donijela odluku o odabiru aviona od postojeće četiri ponude od kojih je izraelska ponuda bila najbolja.


Istaknuo je da će, ako izraelska strana nije u stanju ispuniti ono što je obećala, Hrvatska poništiti tu odluku o odabiru.




Plenković smatra kako je pravno stvar jasna i nikakva šteta nije nastala. »Mi imamo tu sve konce u svojim rukama, što se tiče naših odluka. Što se tiče odnosa između Izraela i SAD-a to je nešto drugo«, kazao je novinarima prije komemoracije za nedavno umrlog glumca Ivu Gregurevića.


Rekao je kako na sutrašnjem sastanku želi jasno znati zbog čega je nešto što je bilo u redu prije godinu dana, kada smo slali posebne delegacije u Izrael i SAD, dovedeno u pitanje desetak mjeseci kasnije.


Naglasio je kako je cijeli proces bio transparentan te su tražene provjere svih informacija više puta, a odluka je donesena na osnovu tadašnjih poznatih informacija. »Neke informacije koje su se pojavile u zadnje vrijeme u tom trenutku nisu bile poznate«, kazao je.


Plenković je rekao da i dalje postoji strateško opredjeljenje da se zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva, a stvar je tehnologije odabira i onoga što je financijski priuštivo.


Upitan za komentar izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da hrvatska nema lidera kakav je on te vidi li takvog lidera u svojoj vladi, Plenković je kratko odgovorio – to je narod već odlučio. Istaknuo je kako imaju parlamentarnu većinu koja je stabilna te je uvjerljivo doneseno sve što je bilo važno za RH, hrvatsku politiku, zakone i proračun.


Na pitanje jesu li Bandiću vrata otvorena ako poželi sudjelovati u vladi, premijer je odgovorio kako to nikada nije bila tema, što je rekao i sam Bandić. Negirao je i da će to biti tema koalicijskog sastanka, već će se na njemu razgovarati o pripremi sjednice Hrvatskog sabora, Aktualnom prijepodnevu i drugim temama.