Sjednica Predsjedništva HDZ-a

Plenković: Odlučili smo raspustiti ličko-senjski HDZ, Milinović ostaje župan; Tomaševiću rok do 15. siječnja

Hina

Darko Milinović je rekao da je za njega odluka očekivana. "Nisam razočaran. Ne smatram to porazom. Ja sam jučer podnio ostavku, ovo je očekivana odluka. Idu izbori za predsjednika i županijski odbor i ja sam je svjesno jučer dao", rekao je Milinović, dodavši da je na sastanku bilo dosta rasprave



ZAGREB Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je u petak da je Predsjedništvo i Nacionalno vijeće odlučilo raspustiti ličko-senjski HDZ-a, no da Darko Milinović ostaje župan Ličko-senjske županije.


»Konsenzualna odluka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a je da smo raspustili organizaciju Ličko-senjskog HDZ-a i imenovali povjerenstvo od desetak članova kojeg će voditi državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić«, rekao je Plenković novinarima nakon višesatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.


Milinovićeva reakcija je neprimjerena


Direktan povod za to bila je odluka člana Predsjedništva, župana i bivšeg predsjednika Županijske organizacije HDZ-a ličko-senjske županije Darka Milinovića koji je kritizirao kadrovsku politiku ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića vezano uz izbor novog ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera, dodao je.




Plenković je poručio kako javni natječaji postoje da bi se na transparentan način i na temelju stručnih kvalifikacija birali najbolji kandidati.


»Iza takvog načela stojimo i stoga smo danas i donijeli takvu odluku. Smatramo da je to bila neprimjerena reakcija župana za kojeg mogu razumjeti da želi da županijska organizacija HDZ-a ima određeni upliv u odluke koje se tiču Ličko-senjske županije. Međutim, ona je bila kompletno van nadležnosti i to su odluke koje donosi ministarstvo na temelju natječaja«, naglasio je Plenković.


Izbori u HDZ-u u Ličko-senjskoj županiji održat će se u idućim mjesecima.


Predsjednik HDZ-a je na pitanje kakva je politička sudbina Milinovića odgovorio da on i dalje ostaje župan i član Predsjedništva. Milinovićevu jučerašnju konferenciju za novinare ocijenio je neprimjerenom i da je to »događaj koji se nije trebao dogoditi«.


“Nema frankcija u HDZ-u. Postoji politika stranke, postoji politika Vlade. Stranku vodim malo više od godinu i pol, u tom razdoblju pobijedili smo na parlamentarnim izborima. Stranka je konsolidirana. Ova Vlada je pokazala najviši duh partnerstva i surađivanja sa županijama”, rekao je Plenković.


Darko Milinović je rekao da je za njega odluka očekivana. “Nisam razočaran. Ne smatram to porazom. Ja sam jučer podnio ostavku, ovo je očekivana odluka. Idu izbori za predsjednika i županijski odbor i ja sam je svjesno jučer dao”, rekao je Milinović, dodavši da je na sastanku bilo dosta rasprave.


Plenković je, na novinarski upit, potvrdio da su na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću razgovarali i o požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, koji je optužen zbog nasilja u obitelji. Ponovio je kako, obzirom na mehanizam izbora župana, Tomašević sam treba preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku na svoju dužnost.


Naglasio je i da su mu na današnjem sastanku dali rok do 15. siječnja, kada je iduća sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, da podnese ostavku.


»Vjerujem da će kao bivši branitelj, general HV-a i dva puta izabrani župan razumjeti situaciju u koju smo dovedeni zbog stvari na koje nismo imali nikakav utjecaj«, istaknuo je.


Plenković ponovno pozvao Sloveniju na dijalog


Predsjednik HDZ-a je, na novinarski upit, negirao da u stranci postoje dvije frakcije. »Nema frakcija u HDZ-u. Postoji politika stranke i vlade«, kazao je. Istaknuo je i da dok vodi HDZ su pobijedili na parlamentarnim i lokalnim izborima te će ove godine riješiti sve financijske obaveze. Naglasio je i da je njegova vlada pokazala najveći duh partnerstva i uvažavanja sa županijama.


Plenković je, na novinarski upit vezan uz slovenske prijetnje tužbom ako Hrvatska i dalje bude odbijala implementaciju arbitražne presude, ponovno pozvao na dijalog. Dodao je kako Hrvatska ne radi nikakve jednostrane poteze i ponaša se odgovorno. Smatra i da su vrlo blizu rješavanju problema granice između dvaju zemalja, ali da to podrazumijeva određeni iskorak i sa slovenske strane.