Izjave nakon aktualnog prijepodneva

Plenković: Očekujem da svi iz HDZ-a budu odgovorni u predsjedničkoj kampanji

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»To je jednostavno zdrav razum, ako imate izbore i svoju kandidatkinju, ako ste ozbiljna, najveća stranka, onda se ponašate koherentno, nisu to stvari koje treba crtati«, istaknuo je premijer nakon saborskog aktualnog prijepodneva 

ZAGREB Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je poručio da očekuje da svi iz HDZ-a budu racionalni, odgovorni i konstruktivni i u predsjedničkoj kampanji i na izborima. Plenković ne smatra da su nepisana pravila ponašanja članova HDZ-a u predsjedničkoj kampanji nešto što bi trebalo posebno regulirati.

»To je jednostavno zdrav razum, ako imate izbore i svoju kandidatkinju, ako ste ozbiljna, najveća stranka, onda se ponašate koherentno, nisu to stvari koje treba crtati«, istaknuo je premijer nakon saborskog aktualnog prijepodneva .


Nije izravno odgovorio može li najava kandidature Mire Kovača za predsjednika HDZ-a štetiti predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović. Tek je poručio da se »svatko sad treba fokusirati na predsjedničke izbore«.


Kazao je i da je upoznat s održavanjem okruglog stola zagrebačke HVIDR-e na kojoj je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava govorio o mogućim ‘crnim labudovima’ unutar HDZ-a ako se ne poštuju njihovi stavovi koji se vežu uz srpsku nacionalnu manjinu. Dodao je da nema detaljnu informaciju što je tamo bilo pa mu je teško komentirati.




Istaknuo je da s Penavom non-stop razgovara te da se njegova Vlada trudi pomoći njemu, Vukovaru, Vukovarcima, što Penava najbolje zna.


Što se tiče mogućeg novog prosvjeda u Vukovaru na obljetnicu prošlogodišnjeg, 13. listopada, Plenković je kazao da mu je poznato da će biti neki događaj, ali nema sve detalje i ne zna hoće li imati karakter prosvjeda.


Današnju izjavu saborskog zastupnika HDZ-a Steve Culeja da on ima svog kandidata za predsjednika, Plenković je popratio riječima da to nije vidio i treba provjeriti jer nije s njim razgovarao o tome budući da je bio na ‘aktualcu’.


»Imate predsjednika stranke, imate tijela stranke, vodstvo stranke, zacrtanu politiku koja postiže rezultate, koja je racionalna, normalna, dobra za HDZ i društvo i mislim da nakon tri godine mandata onaj tko hoće vidjeti fakte, vidi. Tko ih ne želi vidjeti, neće ih nikada vidjeti«, poručio je.


»Tko ih ne želi vidjeti, neće ih nikada vidjeti. Prema tome, poruku smo poslali svima, ona ne može biti jasnija. Očekujem da svi budu racionalni, odgovorni i konstruktivni i u kampanji i na izborima«, apelirao je čelnik HDZ-a.


Za one u stranci koji tu poruku ne žele čuti, Plenković je uzvratio da »misli da skoro nitko od HDZ-ovaca iz Sabora nije nedostajao na 30. obljetnici HDZ-a«. »Oni koji su tada sa svojim sofisticiranim političkim radarima i filterima vidjeli odjek rečenice da se podrži Kolinda Grabar Kitarović aplauz dvije tisuće ljudi, mislim da im je malo lakše opredijeliti se«, kazao je Plenković.


Na upit zašto su putne naloge za Helsinki dali Večernjem listu, ali ne i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, rekao je da je to već detaljno elaborirao na aktualnom prijepodnevu.


»Onaj tko hoće, razumjet će. Bio sam jasan, kao i sve ovo vrijeme. Ono što smo smatrali da je činjenica, okvir, odgovornost, nadležnost Vlade smo rastumačili s puno respekta, u roku i pismeno. Ne vidim zašto bi se Povjerenstvo zbog toga obraćalo nekim međunarodnim institucijama«, zaključio je Plenković.