Nada se pozitivnijim reakcijama od onih inicijalnih

Plenković: Ministar Pavić će u utorak izvjestiti koalicijske partnere o mirovinskoj reformi

Hina

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Smisao mirovinske reforme je dugoročna održivost mirovinskog sustava, primjerenost mirovina, nastojanje da aktualni i budući umirovljenici budu u ravnopravnom položaju, da povećavamo iznos prosječne mirovine u odnosu na prosječnu plaću kako je to u članicama Europske unije, tvrdi Plenković



Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer, nakon trosatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su bili svi članovi vlade, kako su im resorni ministri predstavili konture reforme mirovinskog sustava i naznake druge faze porezne reforme te je ocijenio da su ideje dobro prihvaćene pa očekuje daljnje javno savjetovanje i raspravu o najboljim i održivim rješenjima.


Plenković je rekao kako će ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u utorak o mirovinskoj reformi izvijestiti i koalicijske partnere, među kojima su neki iznijeli kritike na taj prijedlog.


“Vjerujem  da će njihovi stavovi biti puno afirmativniji nego neke inicijale ocjene koje su, koliko se meni čini, bile više na bazi komentara nego na bazi supstance”, rekao je premijer.




Dodao je kako sada očekuje zajedničku raspravu o meritumu i detaljima mirovinske reforme. 


“Smisao mirovinske reforme je dugoročna održivost mirovinskog sustava, primjerenost mirovina, nastojanje da aktualni i budući umirovljenici budu u ravnopravnom položaju, da povećavamo iznos prosječne mirovine u odnosu na prosječnu plaću kako je to u članicama Europske unije i da trenutnu situaciju, gdje imamo puno veći broj ljudi koji ide u neki oblik prijevremene mirovine u odnosu na starosnu, nastojimo smanjiti. I stoga mislim da su sve namjere ove mirovinske reforme apsolutno u prilog budućim umirovljenika, osiguranika i održivosti našeg mirovinskog sustava”, istaknuo je Plenković


Dodao je kako je prijedlog mirovinske reforme u fazi pripreme za javno savjetovanje  te da se ne radi o bilo kakvom demontiranju drugog mirovinskog stupa.


“Važno je da senzibiliziramo javnost da se aktualni umirovljenici nemaju apsolutno nikakvog razloga osjećati ugroženima na način da li su njihove mirovine u pitanju. Naprotiv, da oni koji tek trebaju ići u mirovinu znaju u što će uplaćivati, kolike će biti mirovine i da im se na kraju pruži izbor. Dakle, nema priče o nekakvom demontiranju drugog mirovinskog stupa, sve te detalje je ministar pojasnio vodstvu HDZ-a, a sutra će pojasniti koalicijskim partnerima”, izjavio je premijer.


Ideje Vlade i predsjednice o demografskoj revitalizaciji vrlo su blizu 


Plenković je rekao i kako je zadovoljan onim što je dogovoreno na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju, na kojem je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, jer je cilj poduzimati demografske mjere koje će biti održive, financijski priuštive i imati konkretne učinke da se poprave negativni demografski trendovi.


“Mislim da je bila jako dobra rasprava… vrlo su blizu ideje Vlade i predsjednice Republike. Važno je da ono što poduzimamo prođe procjenu fiskalnog učinka i već činjenica da je Predsjednica odmah potpisala Zakon o dječjem doplatku, koji je proširio to pravo na još 150.000 djece, govori koliko smo zajednički privrženi da omogućimo obiteljima da se odluče imati više djece”, rekao je Plenković. 


Upitan hoće li biti postignuta nagodba u Agrokoru, odgovorio je da prema informacijama koje ima od izvanredne uprave vjeruje da će se postići potreba većina.


“Izrazito je važno da se taj proces okonča u zakonskom roku i uz potporu što većeg broja vjerovnika”, rekao je premijer.