Prosvjed

Platforma za reproduktivna prava žena: Hod za život gazi žene i nema veze sa zaštitom života već mu je cilj zabrana pobačaja

Hina

Foto Borna FILIC / PIXSELL

Foto Borna FILIC / PIXSELL

Iz Platforme tvrde da se »lažna borba za život prikazuje kao borba i za demografski rast« te naglašavaju da demografski rast i ilegalnost pobačaja nisu ni u kakvoj vezi



 Platforma za reproduktivna prava žena ocijenila je u subotu »Hod za život« političkim skupom koji nema veze sa zaštitom života, već mu je, kako navode, cilj ograničiti dostupnost pobačaja i zabraniti ga odnosno »oduzeti pravo ženama da odlučuju hoće li, kada i s kime imati djecu«.


Prosvjedujući protiv »Hoda za život« u Zagrebu, izvijestili su da su aktivisti i aktivistkinje Platforme za reproduktivna prava žena raznim akcijama duž Ilice, ali i na pročeljima zgrada na Trgu bana Jelačića željeli poručiti kako neće dopustiti da se gaze temeljna prava žena. Pritom su ispred kolone nosili transparent ‘Hod za život gazi žene’, a nekolicinu je privela policija nakon što su sjeli ispred kolone koja se nakratko zaustavila. Bili su tu i transparenti ‘Crkva i država u ratu protiv žena’ i drugi.


Iz Platforme tvrde da se »lažna borba za život prikazuje kao borba i za demografski rast« te naglašavaju da demografski rast i ilegalnost pobačaja nisu ni u kakvoj vezi.


»Oni koji zagovaraju demografski rast trebali bi se fokusirati na borbu protiv otpuštanja trudnica jer su trudne, donošenja zakona o radu koji štete trudnicama, a zalagati se za sigurna radna mjesta i plaće, adekvatne društvene servise i obrazovanje«, ističu iz Platforme.Također smatraju da je pobačaj, iako je danas u Hrvatskoj legalan, i dalje nedostupan.

»Zbog visoke cijene, prakse priziva savjesti, ali i jake stigme i pritiska za žene, mnogim ženama je pristup tom pravu ograničen. Zato Platforma zahtijeva legalan, dostupan, siguran i besplatan pobačaj. Zahtijevamo dostupnu i besplatnu kontracepciju te adekvatnu seksualnu edukaciju. Zahtijevamo ukidanje priziva savjesti ginekologa i ginekologinja. Zahtijevamo obiteljsku, demografsku i socijalnu politiku koja ženama omogućava sve uvjete za donošenje odluka o rađanju ili ne-rađanju i planiranju obitelji«, napominju iz Platforme za reproduktivna prava žena.