Susret u Sarajevu

Petrov i kardinal Puljić: Poduprijeti opstanak Hrvata i stabilizirati BiH

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Perspektivno i strateški veoma je važno da Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma vodi brigu o Hrvatima«, izjavio je kardinal Puljić u Sarajevu nakon razgovora s izaslanstvom Hrvatskog sabora



SARAJEVO Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u utorak su se tijekom susreta u Sarajevu suglasili kako je potrebno poduzeti sve u cilju opstanka Hrvata u Bosni i Hecegovini ali i stabiliziranja stanja u toj zemlji.


»Perspektivno i strateški veoma je važno da Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma vodi brigu o Hrvatima«, izjavio je kardinal Puljić u Sarajevu nakon razgovora s izaslanstvom Hrvatskog sabora.


Kardinal Puljić podsjetio je kako je broj katolika u BiH sada prepolovljen u odnosu na prijeratno razdoblje pa se sa nekadašnjih više od 800 tisuća sveo na oko 450 tisuća.




Upozorio je kako je najteže stanje u Banjolučkoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji a poseban problem je to što se nastavlja odlazak mladih iz BiH.


»Povratak se nije dogodio kako je to bilo predviđeno. Ostali su stari i njih sada valja zbrinjavati«, kazao je vrhbosanski nadbiskup.


Predsjednik Sabora Petrov kazao je kako je pečat kojega su Hrvati u Sarajevu ostavili veoma važan, dodajući kako ga žalosti to što je u njemu kao i u nekim drugim dijelovima BiH danas malo hrvatskog naroda.


»Vjerujem nakon svih današnjih razgovora da nam je svima cilj jača BiH, partnerski odnos Hrvatske i BiH, europski put i dobrosusjedski odnosi. Vjerujem da će se naći rješenje koje će ponuditi politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda u kojemu će se poštivati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i da će to omogućiti mirno rješenje, stabilizaciju i sigurnost cijele regije«, kazao je Petrov, upozoravajući kako se stanje u BiH reflektira na cijelu jugoistočnu Europu.


Pojasnio je kako se za predstojeću zajedničku sjednicu hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH priprema katalog otvorenih pitanja koje valja rješavati te izrazio nadu kako će se brzo doći do potrebnih rješenja jer je za to došlo vrijeme.


Odgovarajući na novinarsko pitanje o ponavljanju lokalnih izbora u Stocu Petrov je kazao kako ga veseli što će se problem izbora nove vlasti u toj općini napokon rješiti te pozvao sve građane Stoca da na njima sudjeluju.


Predsjednik Sabora i članovi izaslanstva Miro Kovač, Joško Klisović i Zlatko Hasanbegović posjet Sarajevu završili su susretom s predstavnicima središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva »Napredak« i njegovim predsjednikom Franjom Topićem.


To je društvo jedan od stožera oko kojega se okupljaju Hrvati u BiH ali i inozemstvu i godinama organizira veliki broj kulturnih manifestacija.


Petrov i članovi saborskog izaslanstva iz Sarajeva su otputovali u Vitez kako bi se tamo sastali s lokalnim predstavnicima hrvatskog političkog i gospodarskog života a u srijedu službeni posjet BiH nastavljaju razgovorima u Mostaru.