HDZ-u dan rok do sutra u 16 sati

Petrov će biti premijer? Most će objaviti ime kada se HDZ očituje o novoj ponudi

Hina

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

U SDP-u tvrde da eventualni povratak HDZ-a u igri ne znači da Milanović gubi strpljenje, dapače: "Ne može nas Petrov toliko iznenaditi, koliko mi možemo biti strpljivi da ga saslušamo", rekao nam je jedan od Milanovićevih najbližih suradnika nakon sastanka u Smičiklasovoj



NOVO 19.00 Neslužbeno se doznaje da je Nacionalno vijeće Mosta odlučilo kako bi mandatar trebao biti Božo Petrov, a mjesto predsjednika Sabora trebalo bi pripasti SDP-u.


NOVO 17.10 Zoran Milanović  je nakon sastanka izjavio da će “čekati do sutra”, a Petrov je rekao da se nada da će “HDZ prihvatiti njihov poziv”.


– Zajedničko tijelo saborskih zastupnika i članova Nacionalnog vijeća donijelo odluku, da zbog prava jednakosti, jednako kao što smo dali određeno dodatno vrijeme koaliciji Hrvatska raste nakon njihovog odgovora iz Glavnog odbora, da se ipak predomisle, isto tako smo dali sada dodatno 24 sata zbog tog razloga i Domoljubnoj koaliciji. Nadamo se da će prihvatiti poziv, a na kraju, to je njihova odluka, kazao je Petrov. Na pitanje novinara je li dogovoreno tko će biti premijer Petrov je uzvratio: ”Na to nećemo odgovarati jer još uvijek traju razgovori, ali što se nas tiče mi smo se u tom dijelu usuglasili unutar Mosta”.





Unatoč Mostovom obratu, u SDP-u su pregovore vodili kao da HDZ nije ponovno u igri. “Razgovori su bili kvalitetni, odslušali smo što su nam imali za reći o svom konceptu i razlozima zašto misle da imaju pravo još pričekati HDZ. Mi smo strpljivi i nismo opterećeni HDZ-om, pa nije Tomislav Karamarko centar svijeta. Pričekat ćemo i tada dalje odlučivati. Naš dojam je dobar, to bi sve zajedno moglo jako dobro funkcionirati ako uspijemo formirati vlast s Mostom”, rekao nam je sinoć jedan od pregovarača.U SDP-u tvrde da eventualni povratak HDZ-a u igri ne znači da Milanović gubi strpljenje, dapače: “Ne može nas Petrov toliko iznenaditi, koliko mi možemo biti strpljivi da ga saslušamo”, rekao nam je jedan od Milanovićevih najbližih suradnika nakon sastanka u Smičiklasovoj.SDP će čekati očitovanje HDZ-a, i tek će se tada odlučivati o sljedećim koracima. Smatra se da je Predsjedništvo dalo pregovaračkom timu placet da nastavi pregovore u smjeru ovisnom o okolnostima, te se čeka ponedjeljak za nove odluke. (T.T.)



Čelnici stranaka koalicije Hrvatska raste predvođeni šefom SDP-a Zoranom Milanovićem s jednoipolsatnog su se sastanka iz Smičiklasove udaljili odbijajući dati novinarima bilo kakvu izjavu, a Milanović je samo kratko u prolazu poručio: ”Čekamo do sutra”.


 U SDP-u danas neće komentirati Mostov poziv HDZ-u da se do ponedjeljka očituje želi se priključiti pregovorima, doznaje se u SDP-u.


NOVO 17.00 Završili su pregovori Mosta i SDP-a. Božo Petrov  izašao je pred novinare i izjavio da se Most dogovorio oko premijera te da će ime objaviti nakon što se HDZ očituje o njihovoj današnjoj ponudi. 


—————————————————————————-


Niti 24 sata nakon što se činilo da će Hrvatska raste i Most sastaviti koaliciju, ponovo se dogodio obrat – Most je u igru odlučio vratiti HDZ.


Kako je nakon sjednice Nacionalnog vijeća Mosta novinarima rekao saborski zastupnik Miro Bulj vrata su otvorena i Domoljubnoj koaliciji, a sve kako bi se provele reforme za dobrobit Hrvatske.Sinoć je predsjednik Mosta Božo Petrov na pitanje novinara jesu li i Domoljubnoj koaliciji otvorena vrata ili je priča završena odgovorio: “Za nas je priča s Domoljubnom koalicijom završena”.

Negdje u isto vrijeme kad je delegacija koalicije Hrvatska raste pristizala u središnjicu Mosta na dogovor o tome kako će izgledati buduća vlada i tko će biti novi mandatar, Miro Bulj novinare je izvijestio da je Nacionalno vijeće Mosta odlučilo pozvati HDZ, odnosno ostaviti im otvorena vrata da se pridruže formiranju vlade.



Ines Strenja Linić u HTV-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u dva’ također je rekla da su vrata za HDZ otvorena. “Kao što smo SDP-u ostavili otvorena vrata, sada su ta vrata otvorena i trećoj strani (HDZ-u)”, kazala je.



Na primjedbu da je njihov čelnik Božo Petrov sinoć rekao da je priča završena, te da je ultimatum Mosta bio da se ide u dogovor s onim tko potpiše sporazum o formiranju vlade, Bulj je objasnio da je Nacionalno vijeće izglasalo odluku kojom se želi postići zajedništvo kakvo je bilo u Domovinskom ratu, da bi se provele nužne reforme.


Najnoviji obrat nije htio komentirati nitko iz koalicije Hrvatska raste, čiji su predstavnici trenutno na sastanku s ” mostovcima”.


Svoj stav Most je obrazložio na Facebooku, što prenosimo u cijelosti;


MOST nezavisnih lista i SDP Hrvatske (u ime Koalicija Hrvatska raste ) potpisale su 19. prosinca 2015. „Preliminarni okvir dogovora za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove Vlade Republike Hrvatske“ (sastavljen i predložen na potpisivanje i Hrvatskoj demokratskoj zajednici, odnosno Domoljubna koalicijai, 18. prosinca).„Preliminarni okvir dogovora“ vlastitom odlukom, a ne odbijanjem partnerstva s HDZ – Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubnom koalicijom od dviju drugih strana, HDZ je odbio potpisati. Budući da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko javno uputio dvojbu u kojoj se pita hoće li MOST nezavisnih lista sada i Domoljubnoj koaliciji ostaviti dodatni rok, kao što je to bilo i u slučaju druge strane u identičnoj situaciji, MOST se s punim uvažavanjem želi osvrnuti na taj javni upit.Dvostrano potpisani „Preliminarni okvir dogovora“, između ostalog, u točki 1. kaže: „Prihvaćamo sudjelovanje u Vladi u kojoj bi bili prisutni predstavnici MOSTA, HDZ-a (Domoljubne koalicije), SDP-a (koalicije Hrvatska raste) i stručnih nestranačkih osoba“.Strane potpisnice započele su proces daljnjeg usuglašavanja kojeg treća strana više ne može zaustaviti, ali sukladno navedenom potpisanom okviru, može uputiti svoju želju pridruživanju započetnom procesu. Budući da je MOST i do sada bio potpuno pravedan i korektan prema objema stranama, pa je tako i SDP-u i koaliciji Hrvatske raste, nakon odluka njihovih tijela da ne pristupe trojnom formiranju svih razina vlasti (Hrvatskog sabora i Vlade RH), dao dodatno vrijeme, isto tako je otvoren učiniti i prema HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji.Molimo Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju da se do ponedjeljka, 21. prosinca 2015. do 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces, ali bez ikakvih dodatnih uvjeta koji bi mijenjali dvostrano potpisani „Preliminarni okvir dogovora“, jer je te promjene nemoguće izvršiti bez konsenzusa druge strane potpisnice.Ako se Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija ne očituju do navedenog roka, proces će se dalje odvijati između dvije strane potpisnice „Preliminarnog okvira dogovora“ u kojem postoji trajna otvorenost uključivanja treće strane, ali u onu fazu i u onim okvirima koji budu prihvaćeni konsenzusom dviju strana potpisnica dokumenta.