Protiv nasilja

Peti splitski Pride bit će održan pod sloganom – “Izađimo u siguran Split”

Hina

Foto P. Paunović / Cropix

Foto P. Paunović / Cropix



SPLIT – Slogan ovogodišnjega 5. Split Pridea, koji će se održati u subotu, 6. lipnja, jest »Izađimo u siguran Split«, a organizator – Udruga za zaštitu LGBT osoba »Rišpet« priopćila je u srijedu na konferenciji za novinare da tim sloganom želi upozoriti na nasilje koje se događa njihovim pripadnicima na splitskim ulicama.


Najavljeno je da će 5. Split Pride početi u 17 sati okupljanjem u Đardinu, a povorka će jedan sat poslije krenuti ulicama Kralja Tomislava, Marmontovom, Rivom i Marulićevom te Narodnim trgom i Bosanskom ulicom i natrag do Đardina.


Da grad Split daje punu potporu organizatorima, potvrdio je u srijedu i dogradonačelnik Goran Kovačević, koji je rekao da je svima cilj živjeti u tolerantnijem društvu u kojem će se dokinuti svi oblici diskriminacije jer je jedino društvo u kojem nema diskriminacije društvo sretnih građana.




»Gay Pride i njegovo održavanje je svagdje u svijetu postala mjera za stupanj tolerancije unutar društva i – ako se po tome i mi mjerimo – onda možemo reći da smo u Splitu napravili značajne iskorake jer je gradonačelnik Baldasar bio jedini gradonačelnik u regiji koji je predvodio Gay Pride prije dvije godine, a tako će biti i ove godine«, najavio je Kovačević i dodao da Split prednjači nekad u lošem, ali i u dobrim stvarima.


»Želja mi je da do kraja mog mandata ili do kraja mog života Gay Pride bude bez policije i da bude festival u kojemu ćemo se svi radovati, družiti i slaviti toleranciju i građanska prava u našem gradu i društvu«, rekao je Kovačević.


Koordinator Udruge »Rišpet« Marko Mlinar najavio je kako će s njima u povorci biti švedski veleposlanik i dio britanskog veleposlanstva, a dan prije, u petak, u suradnji s veleposlanstvom Švedske bit će održana izložba. »Navečer nakon Pridea na Bačvicama će se prvi put održati i ‘After Pride’, a s još tri udruge organiziramo ‘Pride Week’ sa zabavnim i edukativnim komponentama«, rekao je Mlinar.


Organizatori su podsjetili da u Splitu još nitko nije kažnjen za nasilje iz mržnje iako ima zakonskih mjera za kažnjavanje takvih počinitelja.


Vrlo često se događa i da se počinitelji nikada ne pronađu iako sve upućuje na to da ih je lako pronaći. Ako se netko od njih identificira, podnose se tek prekršajne prijave iako postoje očiti elementi kaznenog djela. Članovi »Rišpeta« su rekli da im barem jedanput na mjesec jedna osoba prijavi da je bila žrtva nasilja iz mržnje. Istaknuli su kako je vrlo malo ljudi svoj slučaj spremno prijaviti policiji zbog nepovjerenja u sustav, a činjenica je da se takvi napadi u Splitu redovito događaju. Homofobija u sustavu i neriješeni slučajevi ulijevaju nepovjerenje te se žrtve teško odlučuju na prijavljivanje zločina, ocijenili su.


Upravo zato pozvali su sve građanke i građane Splita da pokažu solidarnost i svojim dolaskom na Split Pride podupru osnovna ljudska prava lezbijki, gayeva, biseksualnih i transrodnih osoba koje sustav degradira.