Inovativna metoda liječenja

Personalizirana terapija osteoartritisa pomaže obnovu zglobne hrskavice kod 85 % oboljelih

Ljerka Bratonja Martinović

Dragan Primorac  Foto/ D. KOVAČEVIĆ

Dragan Primorac Foto/ D. KOVAČEVIĆ

Utvrđeno je i da 85 posto pacijenata liječenih ovom metodom ima značajno kliničko poboljšanje izmjereno standardnim ortopedskim testovima kao i mjerenjem intenziteta boli. Nove spoznaje moderne regenerativne medicine i stanične terapije koje se provode u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina daju nadu za nove i značajne iskorake liječenja osteoartritisa



ZAGREB – Terapija mezenhimalnim stanicama u obnovi zglobne hrskavice kod oboljelih od osteoartritisa daje dugoročan rezultat, pokazalo je multicentrično znanstveno istraživanje objavljeno u švicarskom časopisu Genes.


Njime se po prvi puta u medicinskoj literaturi prikazuje višegodišnji učinak mezenhimalnih matičnih i stromalnih stanica izdvojenih iz masnoga tkiva na zglobnu hrskavicu kod oboljelih od osteoartritisa.


Uz voditelja projekta, prof. dr. Dragana Primorca, autori na radu su doc. dr. Igor Borić, doc. dr. Damir Hudetz, dr. Eduard Rod, doc. dr. Željko Jeleč, dr. Trpimir Vrdoljak, doc. dr. Andrea Skelin, prof.dr. Ozren Polašek, dr. Mihovil Plečko, dr. sc. Irena Trbojević-Akmačić, prof. dr. Gordan Lauc.


Regenerativni učinak




Rezultati studije sugeriraju da mezenhimalne stromalne i mezenhimalne matične stanice izdvojene iz mikrofragmentiranog masnog tkiva dovode do porasta ključnih molekula hrskavice ili glikozaminoglikana čak dvije godine nakon aplikacije.


Iako su vrijednosti tih molekula nakon 24 mjeseca od početka liječenja niže nego nakon 12 mjeseci, u više od 50 posto ispitanika vrijednosti ostaju više nego prije početka liječenja.


U suradnji s dr.sc Lucijom Zenić i dr sc. Denisom Polančecom s Odjela za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, koristeći metode imunofenotipizacije i protočne citometrije, istodobno su određene vrste i sastav mezenhimalnih stromalnih i mezenhimalnih matičnih stanica u mikrofragmentiranom masnom tkivu s terapeutskim učinkom za svakog pacijente koji su pristupili terapiji osteoartritisa u Specijanoj bolnici Sv. Katarina.


U istraživanju je prvi put pokazano da gotovo 80 posto svih neleukocitnih stanica čine endotelne progenitorske stanice (EPC), čija uloga je u znanstvenoj literaturi dosad poprilično zanemarena.


Postoje naznake da upravo interakcija između njih i mezenhimalnih stanica može biti ključna u diferencijaciji stanica koje imaju veliki regenerativni učinak.


Utvrđeno je i da 85 posto pacijenata liječenih ovom metodom ima značajno kliničko poboljšanje izmjereno standardnim ortopedskim testovima kao i mjerenjem intenziteta boli.


Nove spoznaje moderne regenerativne medicine i stanične terapije koje se provode u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina daju nadu za nove i značajne iskorake liječenja ove bolesti.


Osteoartritis je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svijetu, a podaci vodeće američke ortopedske institucije u SAD-u, Hospital for Special Surgery, kažu da u svijetu od osteoartritisa boluje oko 630 milijuna ljudi, što ovu bolest pozicionira među najučestalije bolesti modernog čovjeka.


Učestalost pojavljivanja osteoartritisa raste s povećanjem životne dobi, a neke studije ističu da u populaciji starijoj od 65 godina od osteoartritisa boluje 30 do 50 posto osoba.


Liječenje osteoartritisa se dugi niz godina temeljilo na ublažavanju simptoma te ugradnji totalne endoproteze kad se hrskavica više ne može obnoviti.


Promjena paradigmi


– Nova saznanja do kojih smo došli promijenila su neke postojeće paradigme te ukazala na novi put prema boljem poznavanju i razjašnjavanu biologije i terapijskog učinaka tretmana osteoartritisa vlastitim stromalnim i matičnim stanicama prisutnim u milrofragmentiranom masnom tkivu.


Kako u slučaju osteoartritisa tako i u nizu drugih bolesti, nedvojbeno će se budućnost zdravstva temeljiti na integraciji načela personalizirane i regenerativne medicine u kliničku praksu. Nedvojbeno je da rezultati prikazani u ovoj studiji imaju izniman značaj u razvoju novih dijagnostičkih, prognostičkih i terapeutskih alogoritama vezanih uz osteoartritis, naglašava prof. dr. Primorac.