Skidanje imuniteta

Pernar: Isus i ja smo žrtve montiranih procesa

Zlatko Crnčec

Ivan Pernar / Snimio Darko JELINEK

Ivan Pernar / Snimio Darko JELINEK



ZAGREB Skoro tri sata trajala je rasprava o skidanju saborskog imuniteta zastupniku Živog zida Ivanu Pernaru kojeg DORH kazneno goni jer je u listopadu 2015. napisao dva grafita na zgradi u zagrebačkim Sesvetama.


O zahtjevu DORH-a nije se glasovalo jer se zbog dužine rasprave osuo kvorum. Pernar se žestoko branio optužujući HDZ za politički progon i nabrajajući afere ove stranke, a posegnuo je čak i za Biblijom gdje je sebe uspoređivao i s Isusom, i s preljubnicom koju je ovaj spasio od kamenovanja.


– Imate potpuno pravo da se uspoređujete s Isusom što će nekima zasmetati, a neke će i uvrijediti. Ali svakako imate pravo na svoja stajališta, rekao je predsjedavajući Željko Reiner (HDZ).




Pernar je odgovorio da se ne uspoređuje s Isusom »jer nije dostojan ni da mu pere noge«. – Ali imam sličnu ulogu njegovoj. Oba smo žrtve montiranih političkih procesa, rekao je Pernar.


Njegov bi slučaj mogao biti i prekretnica u radu Sabora budući da su se prvi put neki zastupnici bavili meritumom slučaja, odnosno komentirali sadržaj optužnice koju je protiv Pernara podnio DORH. Dosad je praksa Sabora bila da se automatski skida imunitet ako to od njega zatraži nadležno državno tijelo.


Pernar je rekao da ga se »politički pritišće zbog stavova koje je iznosio u Saboru i mimo njega«.


– Dragi građani, ovdje se ne sudi samo meni, nego i vama. Danas smo u neobičnoj situaciji, država propada, opljačkana je, znaju se krivci… no ne skida se imunitet onima koji su upropastili, pokrali našu zemlju, rekao je Pernar.


Dodao je da ga čudi da što se DORH bavi njime »u situaciji kad ni Ivo Sanader nije osuđen, kad kompletan vrh HDZ-a tvrdi da nije ništa znao o Fimi medij, kad još nije počelo suđenje Nadanu Vidoševiću, ali je presuđeno čovjeku koji je slikao medvjeda u njegovom brlogu«.