Svjetski presedan

Papa suspendirao biskupa Ivana Milovana zbog spora Porečko-pulske biskupije s talijanskim benediktincima

Vesna Medvedec

Benedikt XVI. stavio se iznad hrvatskih zakona, međudržavnog ugovora Hrvatske i Vatikana pa i samih Osimskih sporazuma kojima su benediktinci iz Dajle, kao talijanski državljani, već obeštećeni. Papa će ih sada obeštetiti drugi put



PULA - Papa Benedikt XVI.. suspendirao je mons. Ivana Milovana, biskupa Porečke i Pulske biskupije, u pogledu spora s talijanskim benediktincima predmet kojega je imovina nekadašnjeg benediktinskog samostana u Dajli. Papa je također imenovao vatikanskog biskupa mons. Santosa Abrila y Castella da u ime Biskupije i Župe Dajla potpiše sporazum o uređenju međusobnih odnosa.


Time je papa Benedikt XVI., primijenivši kanonsko pravo, učinio presedan ne samo u hrvatskoj sudskoj, već općenito svjetskoj praksi. I ne samo to: otvorio je Pandorinu kutiju kojom omogućuje svim nekadašnjim stranim vlasnicima crkvenih (i inih) dobara da ga dobiju natrag na uštrb hrvatske države i njenih građana, neposredno narušavajući državni suverenitet.



Suspendiranjem domaćeg biskupa u odlučivanju i (ne)potpisivanju dokumenata čime svoju biskupiju dovodi na prosjački štap i ustupa je stranim državljanima, papa Benedikt 16. stavio se iznad hrvatskih zakona, međudržavnog ugovora Hrvatske i Vatikana pa i samih Osimskih sporazuma kojima su benediktinci iz Dajle, kao talijanski državljani, već obeštećeni! Papa će ih sada obeštetiti drugi put!




Naime, oni su već dobili 1,7 milijardi lira nakon Osimskih sporazuma od Republike Italije čime su obeštećeni kao talijanski građani. Budući da su jednom već primili obeštećenje više na to nemaju pravo, premda ga sada traže po drugi put, i to od Župe Dajla i Biskupije, što je pravno neutemeljeno. U pitanju su veliki novci, sveukupno – uključujući vrijednost nekretnina, sudske troškove, porez i ine naknade – oko 30 milijuna eura.


 S time da se u roku od dva dana od potpisivanja ugovora na račun u jednoj njemačkoj banci u Frankfurtu uplati pola milijuna eura!


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u subotu, 30. srpnja 2011.