Ramljakov nasljednik

PRVO OBRAĆANJE PERUŠKA ‘Situacija je preozbiljna da bih rekao “ne” na ovakvu ponudu’

P. N.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Nismo na sastanku s dobavljačima vidjeli neke rezerve. Nije bilo ni suza, ni plakanja, ni očaja. Ne bih rekao da netko nije dobio zeleno svjetlo, odgovorio je na novinarsko pitanje Plenković



‘Hrvatsko gospodarstvo je u preozbiljnoJ situaciji da bih mogao reći “ne” kad vam netko ponudi ovakvu funkciju’ – rekao je danas na prvom predstavljanju novinarima Fabris Peruško, novi izvanredni povjerenik u Agrokoru, koji je na tom mjestu, nakon službene odluke Vlade, naslijedio Antu Ramljaka. Rad svojeg prethodnika, inače, ocijenio je pozitivnim.


Na većinu pitanja novinara, međutim, Peruško je danas ostao zatvoren rekavši da će se opširnije o svemu očitovati za nekoliko dana. Premijer Plenković je, predstavljajući Peruška i njegovu zamjenicu Irenu Wagner, još jednom ponovio da je smatrao najprimjerenijim da posao u Agrokoru nastave oni koji su već “unutra” i koji su se u stanju najbrže prilagoditi. No tvrdi i da je broj onih koje je Vlada kontaktirala da preuzmu posao puno manji nego se špekuliralo u javnosti.


Na pitanje je li istina da dio dobavljača nije dao zeleno svjetlo imenovanju Peruška, Plenković je odgovorio negativno. 




– Nismo na sastanku s dobavljačima vidjeli neke rezerve. Nije bilo ni suza, ni plakanja, ni očaja. Ne bih rekao da netko nije dobio zeleno svjetlo, odgovorio je na novinarsko pitanje Plenković.


– Ovo je proces iz kojega ne mogu svi izaći zadovoljni. No politički okvir je takav da želimo osigurati perspektivnu budućnost svim akterima ovog procesa, koliko je god moguće. Prepustio bih izvanrednoj upravi da se prvo temeljito upozna sa svim detaljima, a nama je kao Vladi važno da opći smjer i aktivnosti budu sukladne zakonu i da se postigne cilj – a to je nagodba, dodao je Plenković. 


Na upit ostaje li Alix Partners na poziciji glavnog savjetnika za restrukturiranje, Plenković je odvratio da bi bilo neozbiljno sada vući takve promjene, ali će odluku prepustiti Perušku i njegovom timu. 


Plenković je rekao i da je Pupovac dao podršku novom povjereniku, ali i Martini Dalić, dok je potpredsjednica Vlade odgovorila na inicijativu za njenim opozivom.


– Što se tiče oporbe i pristupa oporbe tijekom ovog vremena, mogu ih samo uputiti da odu na Kamenita vrata, zapale svijeću i zahvale što se nisu morali baviti problemom Agrokora, ponovila je Dalić ono što je već izjavila ovih dana. 


– Želim učiniti sve i dati sve svoje znanje i iskustvo da se ovaj proces dovede do kraja na način kako smo planirali i zamislili – a to je da se postigne nagodba s vjerovnicima, očuvaju poslovanje kompanije i radna mjesta, očuva stabilnost hrvatskog gospodarstva, ali stvori i prostor za rast Agrokora, zaključila je Dalić, koja je na prethodni novinarski upit rekla da nije imala pojma s kojim iznosima je Alix Partners angažirao svoje podizvođače.