Rezultat lošiji od rejtinga

PRVI PUT NA LOKALNIM IZBORIMA Od većih gradova Živi zid uvjerljivo najjači u – Rijeci

Zdenko Duka

Najbolje su prošli u Karlovačkoj županiji i Karlovcu. U utrci za karlovačkoga gradonačelnika, Ivanu Viliboru Sinčiću je zamalo umaknuo ulazak u drugi krug. Dobio je 19,79 posto, a to je bilo 0,8 posto manje od nezavisnog kandidata Davora Petračića koji je ušao u drugi krug



ZAGREB Živi zid je u ispitivanjima javnog mnijenja posljednjih mjesecima redovito na četvrtom mjestu, s rejtingom nešto višim od 7 posto. S obzirom na rejtinge na državnoj razini, njihovi se rezultati na ovim lokalnim izborima ocjenjuju lošijima.


Ovo je prvi izlazak na lokalne izbore jer prije četiri godine stranka nije niti postojala. Stoga je jasno da njihova stranačka mreža nije niti izdaleka izgrađena i organizirana.


Najbolje su prošli u Karlovačkoj županiji i Karlovcu. U utrci za karlovačkoga gradonačelnika, Ivanu Viliboru Sinčiću je zamalo umaknuo ulazak u drugi krug. Dobio je 19,79 posto, a to je bilo 0,8 posto manje od nezavisnog kandidata Davora Petračića koji je ušao u drugi krug. Sinčićeva lista u Karlovcu je druga sa 16,7 posto, a u izborima za Karlovačku županijsku skupštinu su treći s 14,7 posto.




Solidan je rezultat postignut i u Primorsko-goranskoj županiji gdje je Živi zid u koaliciji s Alternativom za mlade na trećem mjestu s 10,3 posto glasova. Za Gradskoj vijeće Rijeke ista je koalicija dobila čak 12,03 posto, a njihov kandidat za gradonačelnika Andrej Briščik 8 posto.


Zbog lošeg odabira, podbacio je kandidat za gradonačelnika Zagreba Ivan Lovrinović s 2 posto glasova, ali je lista dobila 5,67 posto. Vrlo loše bilo je u Splitu gdje je lista za Gradsko vijeće dobila 2,25 posto glasova birča, a za Županijsku skupštinu 2,43 posto glasova.


U Istarskoj županiji osvojili su 6,4 posto, a u Puli 6,9 posto. U Vukovarsko-srijemskoj županiji 7,65 posto, a u Vukovaru 5 posto. Sveučilišna profesorica, mikrobiolog Lidija Dujmović natjecala se za osječku županicu i dobila 4,6 posto, njezina lista u županiji 5,4, a lista Živog zida za osječku skupštinu 3,8 posto. Zastupnik Branimir Bunjac koji u Saboru često istupa, u natjecanju za međimurskog župana bio je posljednji 4. s 5,6 posto, a Živi zid je u Županijskoj skupštini osvojio 7,07 posto glasova.