Otkriće Nacionala

PROCURILI DOKUMENTI Kujundžić u novoj aferi: Oduzeo je bolnicama milijune iz EU fondova?

P. N.

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Nacional je, naime, objavio dokumente koji pokazuju da je Kujundžić osobnom odlukom pojedinim bolnicama oduzeo 26,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za projekte objedinjavanja hitnog bolničkog prijema



Današnji Nacional objavio je danas dokumente koji otkrivaju novu aferu u čijem se središtu našao prozivani ministar zdravstva Milan Kujundžić. Ova će se, pak, izravno odraziti na preko milijun i pol pacijenata u Hrvatskoj. 


Nacional je, naime, objavio dokumente koji pokazuju da je Kujundžić osobnom odlukom pojedinim bolnicama oduzeo 26,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za projekte objedinjavanja hitnog bolničkog prijema. Odluka se konkretno odnosi na bolnice u Splitu, Zagrebu i Osijeku, koje su trebale dobiti po 31 milijun kuna, dok su bolnice u Bjelovaru, Varaždinu, Sisku i Dubrovniku trebale dobiti po 20 milijuna. Tjednik je objavio kako je ministar osobno potpisao dokument kojim KBC Osijek te KBC Split mogu dobiti najviše 20 i pol milijuna kuna, a bolnica u Varaždinu 14 umjesto 20.


Zagrebačkom KB Sestara milosrdnica odobren je iznos od 31 milijun kuna, a sam projekt “težak” je pedeset milijuna. Država pritom nije osigurala razliku od 19 milijuna.




Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je još u travnju 2017., a iz EU prijete da će raskinuti ugovor. 


Nacional je objavio i kako im je ministar Kujundžić odgovorio da nema baš nikakve veze sa smanjivanjem sredstava. No oni su objavili pisma koja je osobno poslao ravnateljima bolnica.