Razdor zbog HOS-a

PRIČA NIJE GOTOVA? SDSS razmišlja o raskidu koalicije s HDZ-om, HNS bi ih vjerojatno slijedio

Dražen Ciglenečki

To što je SDSS bio sasvim izvan dogovora o rješavanju problema s jasenovačkom pločom, a još više činjenica da je ona sada smještena u blizini spomen-kosturnice poginulih partizana, toliko je loše odjeknulo u vodstvu Pupovčeve stranke da u njoj ozbiljno razmišljaju o napuštanju koalicije s HDZ-om



ZAGREB Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u srijedu nam je rekao da je njegovoj stranci apsolutno neprihvatljiva opcija da se sporna HOS-ova ploča sa »Za dom spremni« iz Jasenovca samo premjesti u obližnju Novsku i da će o primjerenijem rješenju razgovarati s koalicijskim partnerima iz HDZ-a.


Međutim, odluka da se spomen obilježje poginulim pripadnicima dislocira u Novsku ipak je taj isti dan donijeta i to u dogovoru HDZ-ovih ministara i predstavnika udruge HOS.


Pupovca i SDSS na kraju nitko ništa nije pitao. U četvrtak ujutro, neslužbeno doznajemo, Pupovac je doduše razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom Davorom Božinovićem, ali oni su mu navodno tek priopćili da ploča ide u Novsku i da će to ljudi iz HOS-ove udruge nešto kasnije objaviti.



Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, ozbiljno se naljutio kad smo ga jučer nazvali kako bismo ga upitali je li micanjem HOS-ove ploče u Novsku ispunjen uvjet da oni iduće godine sudjeluju u državnoj komemoraciji na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora u Jasenovcu.– Kako me uopće možete ovako nešto pitati? Kako me uopće možete ovako nešto pitati? Pa apsolutno ništa nisu riješili. O čemu ragovaramo? Ta je ploča ostala, nama je potpuno svejedno je li ona u Jasenovcu ili nekoliko kilometara dalje. Jedino je rješenje zabrana »Za dom spremni«, ustaškog pozdrava pod kojim su u logore sprovođeni Srbi, Židovi i Romi. To što gospođa predsjednica tvrdi da je to stari hrvatski pozdrav nije istina, morao joj je Hasanbegović reći da nije. Totalitarizme treba razlikovati, jedno su rasni zakoni, a drugo progon političkih protivnika, rekao nam je Kraus, koji smatra da je Plenković »morao riješiti tu ploču čim je postavljena, kao što je to učinio njegov prethodnik Sanader«.


A što poslije?


Obje ove stvari, to što je SDSS bio sasvim izvan dogovora o rješavanju problema s jasenovačkom pločom, a još više činjenica da je ona sada deset kilometara sjevernije u Novskoj, u blizini spomen kosturnice poginulih partizana, toliko su loše odjeknule u vodstvu Pupovčeve stranke da u njoj vrlo ozbiljno razmišljaju o napuštanju koalicije s HDZ-om.


»Mi ćemo sasvim sigurno raspravljati o okolnostima kako je uklonjena ploča u Jasenovcu i konferenciji za novinare na kojoj se javno slavilo Za dom spremni. Dajemo tome rang prvog prioriteta i nećete dugo čekati na našu sljedeću objavu«, naznačio je Pupovac u četvrtak poslijepodne u kojem bi pravcu mogao krenuti SDSS.


Koliko se jučer moglo čuti, jedino što još tu stranku drži u parlamentarnoj većini je nedostatak jasnog odgovora na pitanje – što bi bilo nakon prijevremenih izbora za Sabor? Naime, kad bi SDSS uskratio podršku Plenkovićevoj vladi, ona bi gotovo sigurno pala, jer, neslužbeno doznajemo, HNS bi u tom slučaju slijedio Pupovca. Narodnjaci su također zaobiđeni u odlučivanju o sudbini ploče iz Jasenovca, njihov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar sam je to priznao, a nezadovoljni su i njezinim seljenjem u Novsku. »Pozdrav Za dom spremni je neprimjeren i nije mu mjesto u javnosti u Hrvatskoj. Za nas je dovoljno rješenje Ustavnog suda i sudska praksa. Ovo sada nije na tragu rješenja koje smo zagovarali, razgovarat ćemo s partnerima i vjerujem da će premijer imati kvalitetno obrazloženje«, izjavio je jučer za televiziju N1 Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.


HNS neće prvi


Oni, dakle, ne namjeravaju prvi dići sidro iz Vlade, ali u vrhu HNS-a prevladao je stav da neće ostati ako SDSS, a možda i još koji zastupnik nacionalnih manjina, ode. To bi onda najvjerojatnije vodilo prijevremenim  parlamentarnim izborima, jer teško je zamisliti da bi Plenković i ovaj put uspio okupiti novu većinu. I sad u SDSS-u, doznajemo, razmišljaju što ako se ide na izbore, a na njima HDZ uvjerljivo pobijedi. Hoće li SDSS opet koalirati s HDZ-om, nakon što su nekoliko mjeseci prije toga s njima razišli zbog »Za dom spremni«, to je jedino pitanje koje si postavljaju Pupovac i stranačke kolege.


Čini se da u SDSS-u ne vjeruju da bi u drugom koraku, koji je najavio premijer Plenković, moglo doći do zabrane ustaškog pozdrava na cijelom teritoriju Hrvatske, pa i u grbu HOS-a. To bi doista bilo iznenađenje. Nakon što je HDZ mukotrpnim pregovorima s veteranima HOS-a ploču uspio samo premjestiti u Novsku, nije jasno koliko bi trebali trajati pregovori o zakonskoj zabrani »Za dom spremni«. Plenkovićeva vlada je Antu Đapića, Matu Skeju i ostale predstavnike udruge HOS, koja je nekad imala marginalan status unutar braniteljske populacije, učinila važnim političkim čimbenicima i oni će sada biti još nepopustljiviji nego ranije. Kako god, dakle, apsurdno zvučalo, pozdrav »Za dom spremni« mogao bi postati razlog da hrvatski birači i treći put u dvije godine moraju izaći na birališta.



Predsjednik HSS-a Krešo Beljak proteklih je mjeseci »Za dom spremni« uspoređivao čak s nacističkim pozdravom »Heil Hitler«, a bio je u četvrtak kritičan i prema premještanju HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku. No, danas to spomen-obilježje na određeni način predstavlja i Beljakov problem. Naime, u Novskoj je na vlasti koalicija HDZ-a i HSS-a i Siniša Kesić iz njegove stranke je dogradonačelnik.  – Nisam o ovome razgovarao s predsjednikom Beljakom. Za izjave u vezi ploče zadužen je gradonačelnik, sve je što nam je jučer htio reći Kesić.A HDZ-ov gradonačelnik Marin Piletić se, čini se, nije konzultirao s Kesićem.– Ja sam dao suglasnost predstavnicima HOS-a da se ova ploča posvećena poginulim i izmasakriranim pripadnicima te postrojbe postavi uz našu nerazvrstanu cestu, gdje je križ poginulima na zapadnoslavonskom bojištu. Naravno, bio sam u komunikaciji s Vladom. Ako trajno rješenje bude da se počast HOS-ovcima oda na lokaciji Trokut, onda bi i njima pripao jedan stećak, kao što ga imaju brigade koje su se borile na ovom bojištu. Što se tiče partnera iz HSS-a, oni mi nisu dali nikakve uvjete niti bih ja pristao na ucjene kad je riječ o poginulim braniteljima. Amblem nije bitan, kazao nam je Piletić.


Javio se i DSS


Da SDSS zbog svega ovoga ima velike probleme, pokazao je jučerašnji istup Demokratskog saveza Srba (DSS). Naime, ta stranka, koja pretendira preuzeti ulogu Pupovčevog SDSS-a kao vodeća stranka Srba u Hrvatskoj, pozvala je SDSS da izađe iz Vlade Andreja Plenkovića, te time »bar malo umanji sramotu koju nanose cijeloj srpskoj zajednici«. U priopćenju kojeg je potpisao Glavni savjet DSS-a piše da je premještanje spomen-ploče za 11 poginulih pripadnika HOS-a na kojoj je ustaški pozdrav »Za dom spremni« iz Jasenovca u Novsku »potpuno neprihvatljiv, sramotan čin«.


DSS smatra da je način na koji je premještena ploča »protivan načelima na kojima počivaju suvremena društva«, te »zadire u temelje države i društva i unosi nemir svim građanima koji već godinama čekaju da vide tračak nade da život u Hrvatskoj ima perspektivu«.



Predsjednik SUDHOS-a Borislav Barišić u četvrtak je na konferenciji za novinare izjavio da se dio dogovora s Vladom odnosi i na 39 spomenika koje su od 1991. do 1995. podignuti na području takozvane RSK. Jedan od njih je i spomenik zapovjedniku četničkih paravojnih postrojbi Vukašinu Šoškočaninu u Borovu Selu pored Vukovara, gdje je u svibnju 1991. nakon zarobljavanja ubijeno 12 hrvatskih policajaca. Šoškočaninu je u Borovu Selu podignut mauzolej na kojem, među ostalim, piše da »srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje«. Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj jučer je na svom Facebook profilu poslao poruku »šarafciger koalicij« da »kad već uklanjanja spomenike poginulim braniteljima, da uputi i Borovu selu zahtjev da skine ploče postavljene pripadnicima četničkog pokreta koji su odgovorni za masakr nad hrvatskim redarstvenicima i civilima«.



– Među tim građanima negdje na kraju se nalaze i pripadnici srpske zajednice koji su još jednom teško razočarani postupcima predstavnika najviše državne vlasti. Strašna je pomisao da među onima koji odlučuju o našoj budućnosti nema nikoga tko ima hrabrosti boriti se za bolje društvo i obračunati se s kosturima prošlosti, smatraju u DSS-u. Dodaju da je »sudjelovanje u toj vlasti predstavnika srpske zajednice iz redova SDSS-a i drugih manjina izrazito ponižavajuće«, te da to »više nikoga ne iznenađuje«.


DSS je osnovan u lipnju 2016. godine, a njegovi su osnivači nezadovoljni nekadašnji članovi SDSS-a. Za predsjednika stranke izabran je tada Jovica Radmanović iz Rijeke, njegov zamjenik je dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković, a glavni tajnik Nebojša Manojlović. Stranka je izašla na parlamentarne izbore 11. rujna 2016. godine, ali nije uspjela osvojiti ni jedan saborski mandat. Međutim, na ovogodišnjim lokalnim izborima Milaković je uspio pobijediti kandidata SDSS-a na izborima za dogradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalnosti, te prvi put od mirne reintegracije ugrozila izborni monopol SDSS-a među pripadncima srpske nacionalne manjine.