Svečanost u Zagrebu

POVRATAK POBJEDNIKA Legendarni Perešinov MiG-21 otkriven ispred MORH-a

Ljerka Bratonja Martinović

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



U narednih šest godina, do 2025., Hrvatska će dobiti svoj vojni muzej, a MiG legedarnog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina u njemu će zauzimati središnje mjesto – najavio je  prilikom jutrošnje svečanosti povratka Perešinovog MiG-a iz Austrije u Hrvatsku ministar obrane Damir Krstičević. Gdje će se graditi budući muzej, i je li bivši prostor tvornice vlakova „Janko Gredelj“ jedna od potencijalnih lokacija ministar Krstićević nije otkrio, rekavši da “ne bi kalkulirao jer se radi na tome”. Perešinov MiG bit će do kraja svibnja izložen ispred zgrade Ministarstva obrane na Krešimirovom trgu, nakon čega će biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Vojarni “Pukovnik Marko Živković” na zagrebačkom Plesu, sve do premještanja u planirani Hrvatski vojni muzej.


Tog 25. listopada 1991, kad je trećina Hrvatske bila napadnuta, mladi pilot Rudolf Perešin poletio je iz vojne baze tadašnje JNA u Bihaću, prebližio se Kopru i u niskom letu preletjeo u Austriju i sletio na aereodrom u Klagenfurtu. Izlazeći iz aviona izrekao je legendarnu izjavu: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati u svoj narod”. Nastavio se nakon toga kao pilot u Prvoj lovačkoj eskaradili boriti u Domovinskom ratu, a poginuo je 2. svibnja 1995. u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak kod Stare Gradiške, kada je njegov MiG pogodila neprijateljska protuzračna obrana. Posmrtni ostaci otkriveni su tek dvije i pol godine kasnije, te je 1997. pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj. Nakon punih 28 godina njegov je avion diplomatskim naporima vraćen Hrvatskoj.





– Ovaj avion je živući komad povijesti i simbol početaka hrvatske vojske i ratnog zrakoplovstva. To je i simbol otpora agresiji na naš dom i naš narod, neka se kroz njega s nježnošću sjećamo svih koji su svoj život položili na oltar hrvatske države – kazao je Krstičević prilikom jučerašnjeg svečanog otkrivanja Perešinovog MiG-a pred zgradom MORH-a. On danas nema veliku materijalnu vrijednost, dodao je, ali kao simbola borbe za samostalnost, njegova je vrijednost nemjerljiva.


 



Tim je potezom Perešin ohrabrio branitelje da ustraju u borbi za neovisnost i slobodu, a međunarodnoj zajednici ukazao na položaj Hrvata u JNA i na njenu ulogu u agresiji na Hrvatsku. “Borbeni avion nismo tada dobili, ali moralna pobjeda bila je ogromna. Teško da ćemo ikada u cijelosti sagledati sve aspekte i veličinu tog hrabroga djela, jer ono je veće od samoga preleta”, rekao je načelnik Glavnog stožera OS RH, Mirko Šundov.


 


Izuzetno emotivnim govorom istupila je Perešinova kći, Daliborka Perešin Kekelić.



– Znate, mom tati je bio ponuđen politički azil prilikom slijetanja u Austriju. Ja bih lagala kad bih rekla koliko sam puta nakon operacije Bljesak  pomislila – da ga je barem prihvatio i što bi bilo da ga je prihvatio. Ja bih danas imala oca, mama bi imala supruga, moje djevojčice djeda koji bi se s njima igrao i učio ih vrijednostima kojima je mene učio. A onda sam se zapitala da li bi on imao mir u svom srcu i dali bi s tom odlukom mogao živjeti. E, u to baš i nisam sigurna. Zato ga još i više volim i iskreno poštujem tu njegovu odluku – rekla je Perešinova kći te zaključila kako “nikada svoju državu neće mijenjati ni za koju drugu jer je voli i vjeruje u nju”.



Svečanom otkrivanju borbenog avona Rudolfa Perišina prisustvovao je i premijer Plenković, posebni izaslanik Predsjednice RH, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i drugi visoki uzvanici. Povratak MiG-a koji i danas nosi oznaku JNA u Hrvatsku rezultat je, kako je istaknuto, velikog napora hrvatskih vlasti i „tihe diplomacije“ kojom je postignuto da se taj povijesni borbeni zrakoplov nakon 28 godina ponovno nađe u Hrvatskoj.