Nepotrebna imovina

POŠTA PRODAJE PEDESET NEKRETNINA Evo čega se žele “riješiti” na području PGŽ-a

Gabrijela Galić

Radi se o 33 poslovna prostora, deset stanova i sedam zemljišta. Ukupna početna vrijednost nekretnina kojih se Hrvatska pošta želi osloboditi je nešto veća od 1,58 milijuna eura



ZAGREB – Hrvatska pošta odlučila se riješiti nekretnina kojima se ne koristi i ne može se koristiti za obavljanje svoje osnovne djelatnosti te je objavila natječaj za prodaju 50 nekretnina na području Hrvatske. Riječ je o 33 poslovna prostora, deset stanova i sedam zemljišta. Ukupna početna vrijednost nekretnina kojih se HP želi osloboditi te je u tu svrhu tvrtka izradila katalog nekretnina za prodaju, je nešto viša od 1,58 milijuna eura.


Nužna ulaganja


Nekretnine se, a što je vidljivo i iz kataloga, nalaze u različitim stanjima, od devastiranih do onih koje uz manja ulaganja mogu funkcionirati. Tek manji dio tih nekretnina su u postupku legalizacije ili nisu legalizirane. Najveći dio naslijeđenog »mrtvog kapitala« HP prodaje samostalno. No, zemljište u Josipovcu, poslovni prostor u Mokrom Polju, kao i poslovno stambenu zgradu s pomoćnim objektom u Ličkom Lešću prodaje zajednički s Hrvatskim Telekomom.


U okolici Rijeke za prodaju je oglašeno 95 četvornih metara roh bau poslovnog prostora u Jadranovu. Početna cijena je 46 tisuća eura. Kako u katalogu nekretnina HP objašnjava, prostor se nalazi u prizemlju zgrade iza poštanskog ureda i potrebno ga je u potpunosti urediti. Trenutno je zatvoren drvenim oplatama, a zemljišno-knjižno čini etažnu cjelinu s poštanskim uredom.




Iznad poštanskog ureda u Čabru na prodaji je nešto više od 100 četvornih metara poslovnog prostora po početnoj cijenu od 19 tisuća eura. Taj prostor na prvom katu poslovno stambene građevine pod ravnim je krovom koji je obnovljen prije četiri godine. Može mu se pristupiti bočnim, vanjskim stepenicama, a kako se navodi, prostor ima instalacije struje i vode. Tko se odluči na kupnju 86,7 četvornih metara potkrovnog stana u Vrbovskom mora računati na dodatna ulaganja u adaptaciju prostora. Početna cijena tog stana klojemu pripada i drvarnica u prizemlju i koji je, prema priloženim fotografijama, djelomično u dosta derutnom stanju, iznosi 33 tisuće eura. U Perušiću je na prodaju dio poslovnog prostora pored poštanskog ureda u roh bau izvedbi. Početna cijena za 71 četvorni metar tog prostora je 30 tisuća eura, a kako se navodi prostro je fizički odvojen od poštanskog ureda iako zemljišno-knjižno čini etažnu cjelinu s njim.


Razvojna strategija


Najskuplja nekretnina koju HP ne koristi te je želi prodati je gotovo 318 kvadratnih metara praznog poslovnog prostra na prvom katu i potkrovlju u Valpovu. Prostor se nalazi iznad poštanskog ureda i početna mu je cijena 163 tisuće eura. Kada je riječ o zemljištu, za preko tri tisuće četvornih metara zemljišta u centru Karlovca, u području poslovne zone, oglašena je početna cijena od 227 tisuća eura.


Kako navodi HP, lani su donijeli razvojnu strategiju Pošta do 2022. godine u kojoj se naglasak u poslovnim aktivnostima stavlja na razvoj temeljne djelatnosti ulažući istovremeno u razvoj znanja u cilju osvajanja novih tržišta. Nekretnine koje su povijesno naslijeđe i ne mogu ih koristiti za osnovno poslovanje stoga su odlučili aktivirati prodajom ili zakupom. U zakup se tako daje 40-tak poslovnih prostora, a početna cijena zakupa kreće se od 0,50 eura plus PDV po kvadratnom metru do 13 eura plus PDV što je početna cijena za kvadrat prizemnog poslovnog prostora u Crikvenci.


Hrvatska pošta nije jedina kompanija koja svoje nekretnine pokušava staviti u funkciju. Takvu vrstu akcija s nekretninama, primjerice, provodile su ili provode i željezničke tvrtke. Tako HŽ Infrastrutkira trenutno ima otvoren cijeli niz natječaja za zakup željezničkih poslovnih prostora i zatvorenih skladišta.