Računi lete u nebo

POSKUPLJUJE PLIN: Posegnut će rukom u vaš džep. Nakon poduzetnika, na udaru su kućanstva

Bojana Mrvoš Pavić

snimio Petar Fabijan

snimio Petar Fabijan

HEP-u, može se čuti od upućenih, odavno treba daleko veća cijena plina da u svom plinskom poslovanju dođe do »nule«.



ZAGREB – Budući da je cijena prirodnog plina na tržištu značajno porasla, s prvim danom travnja iduće godine može se očekivati i poskupljenje plina za kućanstva – može se čuti od »igrača« na plinskom tržištu, koji dodaju, međutim, i to kako je odluka o poskupljenju prije svega politička, a ne ekonomska.


Poskupljenje bi bilo, ističu, ekonomski nužno, jer je unatrag godinu i pol dana cijena plina na tržištu skočila sto posto, dok se računi kućanstvima nisu mijenjali. Tvrtke su na svojim računima poskupljenje već osjetile, no koja će politička odluka biti donesena u slučaju kućanstava, za sada nije poznato. Zna se samo da poskupljenje, bude li ga, zakonski ne smije biti veće od deset posto.


Političko pitanje


Da se u idućoj ogrjevnoj sezoni, koja počinje 1. travnja, očekuje i poskupljenje plina za kućanstva, nedavno je javno najavila šefica Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban, napominjući kako je poskupljenje plina na tržištu već utjecalo na porast cijena poduzetništvu u ovoj ogrjevnoj sezoni, koja traje do kraja ožujka 2019. Cijene za kućanstva su ostale iste, no u idućoj se sezoni očekuje porast cijena i za kućanstva, najavljuje Stojić Deban. Kako je pojasnila, 2018. je referentna godina za određivanje cijena u 2019., a ove je godine cijena plina na tržištu rasla.




– U Hrvatskoj je, međutim, pitanje poskupljenja plina prvenstveno političko pitanje, jer da je ekonomsko, poskupljenje bi bilo neminovno – napominju naši sugovornici, upoznati sa stanjem na tržištu. Upozoravaju, pritom, na nezahvalnu ulogu HEP-a, državne firme kojoj je opet dana uloga opskrbljivača plinom na veleprodajnom tržištu plina, a koji onda opskrbljuje lokalne distributere. HEP, ističu, plin kupuje po tržišnim cijenama, ali ga dalje mora prodavati po nižoj cijeni, na čemu gubi. Kako je već ranije pisao naš list, HEP bi tako mogao nagomilati velike gubitke, koje će morati pokrivati iz vlastitih rezervi.


Plinski portfelj


Kako odgovaraju iz HEP-a, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je odlukom iz lipnja njih ponovno odredila za opskrbljivača na veleprodajnom tržištu, za razdoblje od prvog kolovoza ove, do kraja ožujka iduće godine. Kako stoji u obrazloženju odluke HERA-e, s obzirom na nestabilnu situaciju na nabavnom (veleprodajnom) tržištu plina u prvoj polovici 2018. godine, u konzultaciji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, odlučila je obvezu javne usluge dodijeliti za kraće razdoblje od zakonom predviđenog.


Referentna cijena plina do 31. ožujka iduće godine iznosi 0,18 kuna po kilovatsatu (kWh), kažu u HEP-u, dodajući kako će »u idućem razdoblju, kao i do sada, oni nastojati maksimalno iskoristiti sinergijske efekte plinskog portfelja HEP grupe u svrhu postizanja što nižih troškova poslovanja u plinskoj djelatnosti«. HEP-u, može se čuti od upućenih, odavno treba daleko veća cijena plina da u svom plinskom poslovanju dođe do »nule«.


Od 1. travnja 2021. godine se uloga opskrbljivača na veleprodajnom tržištu ukida, što znači da će lokalni distributeri plin nabavljati sami na tržištu, te država cijenu više neće regulirati.