Osmi dan štrajka

POČELA ISPLATA PLAĆA ULJANIKOVCIMA Đino Šverko najavio da se radnici u ponedjeljak vraćaju na posao

Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

U ponedjeljak će štrajkaški odbor donijeti službenu odluku o prekidu štrajka, a radnici Uljanika počinju od ponedjeljka počinju normalno raditi. S obzirom da plaće nisu svima sjele, radnici su i dalje u štrajku unutar brodogradilišta, rekao je Đino Šverko, predsjednik Štrajkaškog odbora



NOVO Upravo saznajemo da je na Facebook grupi Stožera za obranu Uljanika objavljena je informacija da je radnicima koji imaju račun u PBZ banci sjela plaća za srpanj.


– U ponedjeljak će štrajkaški odbor donijeti službenu odluku o prekidu štrajka, a radnici Uljanika počinju od ponedjeljka počinju normalno raditi. S obzirom da plaće nisu svima sjele, radnici su i dalje u štrajku unutar brodogradilišta, rekao je Đino Šverko, predsjednik Štrajkaškog odbora.


Što se tiče sastanka u Županiji, Šverko kaže da su htjeli čuti što su to Miletić i Flego dogovorili u Bruxellesu, međutim, sastanak je prekinut u trenutku kada su sindikalisti shvatili da su radnici Uljanik Grupe na ulicama, te su im se na prosvjedu priključili i predstavnici sindikata.




Iako su plaće radnika Uljanika trebale danas sjesti na njihove račune, prije podne nitko još nije dobio novac, pa su radnici stoga samoinicijativno opet izašli na ulice i uputili se prema gradskoj upravi i sjedištu tvrtke Uljanik Plovidba, tvrdeći da se “ovdje plela hobotnica oko Uljanika”.


Radnici su ogorčeni sindikatima, koji su im danas poručili da štrajk do isplate plaće nastave unutar brodogradilišta na svojim radnim mjestima. No, Uljanikovci više nikom ne vjeruju, te su opet krenuli u prosvjed. Kako doznajemo, u tijeku je sastanak predstavnika sindikata u Istarskoj Županiji, na kojem još sudjeluju, prema neslužbenim informacijama, župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić.


Oko 8.30 sati iz Uljanika je izašao Gianni Rossanda, koji se, kako saznajemo, rano ujutro sastao s predsjednikom štajkaškog odbora Đinom Šverkom. Veliko nezadovoljstvo radnika sada se prelilo i na sindikate, za koje neki od njih tvrde da ih od početka lažu i igraju dvostruku igru.


Povorka štrajkaša kreće prema zgradi Županije, a radnici traže da im se obrate čelni ljudi Grada i Županije.


Iz Uljanika je u petak priopćeno da je, unatoč blokadi računa brodogradilišta 3. Maj, u suradnji sa svim nadležnim institucijama definiran zakonit i moguć način isplate plaća te je transfer novca za plaće u tijeku.


“Stručne službe Uljanika završile su sve potrebne radnje i transfer novca je u tijeku. Nakon isplate plaće, na prvom mjestu prioriteta je komunikacija s dobavljačima s ciljem da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe”, navodi se u krakom priopćenju iz Uljanika.


Vlada je u četvrtak izvijestila kako je dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik Grupe.


Time su Uljanik Grupi osigurana sredstva da u petak isplati plaće radnicima, ali ne i Upravi Uljanik Grupe.


Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade kazao da je nađen model da se radnicima Uljanik grupe isplate plaće i za srpanj i za kolovoz.


Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.


“Važno je da u sljedećim tjednima svi zajedno vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i jedno strateško promišljanje kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za grad Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna”, zaključio je Plenković. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ, Hina)