Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Ispis članka: PLENKOVIĆ O MOGUĆIM TUŽBAMA 'Nema osnove za to, Haški sud je sudio pojedincima a ne državama' - Novi List

NoviList.hr

PLENKOVIĆ O MOGUĆIM TUŽBAMA 'Nema osnove za to, Haški sud je sudio pojedincima a ne državama'

Premijer

14. prosinac 2017 18:04

Napisao: HINA

»Mi smo bili jasni, Haški sud je sudio pojedincima, nema odgovornosti država. To je sasvim jasna pozicija i to sam rekao i prije«, rekao je Plenković zamoljen da komentira najave udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata da bi mogle tražiti odštetu za zatvaranje u logorima Herceg Bosne nakon pravomoćne presude u predmetu »Prlić i drugi«

Reuters

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije sudio državama, nego pojedincima, stoga nema osnove za eventualne tužbe koje se najavljuju iz Bosne i Hercegovine.

»Mi smo bili jasni, Haški sud je sudio pojedincima, nema odgovornosti država. To je sasvim jasna pozicija i to sam rekao i prije«, rekao je Plenković zamoljen da komentira najave udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata da bi mogle tražiti odštetu za zatvaranje u logorima Herceg Bosne nakon pravomoćne presude u predmetu »Prlić i drugi« koja je utvrdila odgovornost Hrvatske za zločine nad muslimanskim stanovništvom na području Herceg Bosne tijekom rata u BiH.

Plenković je također komentirao završetak istrage o raketiranju Banskih dvora 1991. godine. »Meni je žao što to ranije nije bilo dovršeno. Zahvaljujem svima koji su se angažirali da se počinitelji i nalogodavci napada na Banske dvore identificiraju«, rekao je Plenković.

Policija je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA za planiranje, organiziranje i napad na Banske dvore 7. listopada 1991. i pokušaj ubojstva visokih dužnosnika. U Banskim dvorima tada su bili prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, tadašnji predsjednik predsjedništva Jugoslavije Stjepan Mesić i jugoslavenski premijer Ante Marković. U napadu je poginula jedna osoba, četiri osobe su ranjene i napravljena je šteta od preko 35 milijuna kuna.