Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Ispis članka: Ovo je cool: Najbolji hrvatski Srbi i najbolji srpski Hrvati odmjerit će snage u nogometu - Novi List

NoviList.hr

Ovo je cool: Najbolji hrvatski Srbi i najbolji srpski Hrvati odmjerit će snage u nogometu

Zanimljiva akcija

12. lipanj 2019 15:00

Napisao: HINA

Susret organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), Zajedničko vijeće općina i Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, uz potporu nogometnih nacionalnih saveza Srbije i Hrvatske

Ovo je cool: Najbolji hrvatski Srbi i najbolji srpski Hrvati odmjerit će snage u nogometu

Najbolji nogometaši hrvatske i srpske manjine u Srbiji i Hrvatskoj odigrat će, uz potporu Hrvatskog nogometnog saveza i Nogometnog saveza Srbije, 15. lipnja u bačkom mjestu Tavankutu utakmicu koju će pratiti čelnici tih zajednica Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Subotici.

»Održavanje nogometne utakmice bit će i prilika za sastanak političkih predstavnika Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske s ciljem da njihova suradnja i u području sporta bude u funkciji stvaranja boljih odnosa između dviju država. Na taj način, pokazat ćemo kako pripadnici obje nacionalne manjine žele biti istinski most suradnje i davati svoj prinos daljnjem napretku odnosa između Srbije i Hrvatske«, izjavio je predsjednik DSHV-a.

Susret organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), Zajedničko vijeće općina i Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, uz potporu nogometnih nacionalnih saveza Srbije i Hrvatske.

Utakmica reprezentacija dviju manjina bit će odigrana točno tri godine poslije prvoga susreta u Vukovaru, kada su Hrvati iz Vojvodine pobijedili s 4:0.

Upitan hoće li nedavni incidenti usmjereni protiv pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj opteretiti susret predstavnika dviju zajednica Žigmanov je rekao kako je oštro osudio napade.

»Jasno smo i oštro osudili nemile događaje i iskazali naše suosjećanje spram žrtava. Iskazali smo i očekivanja da i u Hrvatskoj mora prestati nasilje prema pripadnicima nacionalnih manjina. Mislim da tako šaljemo i više nego jasnu poruku, što su naša očekivanja kada je u pitanju Republika Srbija«, naveo je Žigmanov.

Dodao je kako ohrabruje postupak pravosudnih tijela i drugih instanca vlasti u Hrvatskoj koja su osudila i uhitila odgovorne.

»Bilo bi za očekivati, mi bismo se tome radovali kada bi atmosfera bila naklonjenija pripadnicima nacionalnih manjina«, zaključio je on.

»Zaprepašteni, najoštrije osuđujemo! Iskazujemo i sućut! Očekujemo primjerenu reakciju državnih tijela. Nasilje spram manjina ne smije se tolerirati!«, napisao je na Twitteru Žigmanov u povodu smrti člana srpske zajednice u Rijeci i napada na mladiće srpske pripadnosti u Supetru na Braču.