Zabrinjavajući stavovi

Ovo bi nas istraživanje sve trebalo zabrinuti. Hrvatski srednjoškolci ne znaju da je šamar nasilje

Ljerka Bratonja Martinović

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Među 775 ispitanih tinejdžera, njih oko osam posto doživjelo je cyberbullying, 21 posto bili su žrtve vršnjačkog nasilja u stvarnom svijetu, a 20 posto i u stvarnom i u virtualnom svijetu. Od 345 ispitanika koji su se izjasnili kao žrtve, gotovo 40 posto, nikome nije prijavilo nasilje



ZAGREB Više od 15 posto hrvatskih srednjoškolaca u dobi od 14 do 18 godina šamar ne smatra nasiljem, ne bi prijavilo nasilje u vezi, a isto toliko smatra ih da je provokativno odjevena žena kriva za silovanje.


Svaki deseti tinejdžer smatra da je nasilje privatna stvar partnera, a svaki treći da žrtva nekad traži nasilje! Ovi zabrinjavajući stavovi mladih o nasilju rezultat su istraživanja provedenog u srednjim školama na uzorku od 233 učenika, u sklopu projekta »(Ne)budi mi (ne)prijatelj!« koji pomoću sredstava Europskog socijalnog fonda promovira volonterski program prevencije nasilja među mladima. Volonterski je program uveden u Srednjoj školi Ludbreg, s intencijom da ga primijene i druge škole u zemlji.


Ništa loše… 


Iako su postoci djece koja očite primjere nasilja ne smatraju nasiljem naizgled niski, jer velika većina tinejdžera ipak shvaća što je nasilno ponašanje, nevjerojatno je da 4,7 posto srednjoškolaca ne smatra nasiljem spolni odnos bez pristanka, njih 8,6 posto ni prisiljavanje na slanje golišavih fotografija, 18 posto misli da uvrede nisu nasilje, a čak 40 posto ne vidi nasilje u »šlatanju« na školskim hodnicima. Očito nesvjesni toga što sve podrazumijeva nasilje, ovi će srednjoškolci lakše postati žrtvama nasilja ili se služiti obrascima ponašanja koje ne smatra nasilničkim.




U drugom istraživanju na temu cyberbullyinga, situacija je još i gora: 56 posto tinejdžera ogovaranje ne smatra nasiljem, 26 posto niti otvaranje Facebook profila s tuđim imenom. Gotovo 30 posto nasiljem ne smatra ni prisiljavanje vršnjaka na konzumaciju alkohola. Isključivanje i izbacivanje iz chat grupa nije nasilje za 58 posto djece u toj dobi, njih 15 posto ne smatra nasiljem objavljivanje tuđih videa bez dopuštenja, a 8,9 posto nasiljem ne smatra ni slanje uvredljivih i neprijateljskih poruka putem interneta. Oko šest posto tinejdžera nasiljem ne smatra izazivanje i snimanje nasilnih sadržaja i njihovu objavu na internetu.


Šute o nasilju 


Među ispitanom skupinom od 775 tinejdžera, njih 50 posto nikad nije bilo žrtvom vršnjačkog nasilja, oko osam posto doživjelo je cyberbullying, 21 posto bili su žrtve vršnjačkog nasilja u stvarnom svijetu, a 20 posto i u stvarnom i u virtualnom svijetu.


Od 345 ispitanika koji su se izjasnili kao žrtve, njih 136, ili gotovo 40 posto, nikome nije prijavilo nasilje. Oni koji jesu, najčešće su se povjerili roditeljima, prijateljima ili školi. Kad se takav slučaj dogodi, ni roditelji ne znaju kako postupiti. Tako je njihovih poziva na besplatnu liniju Nacionalnog pozivnog centra Udruge za pomoć žrtvama i svjedocima nasilja 116-006 iz godine u godinu sve više, a samo je od početka ove godine spomenuti SOS-telefon nazvalo njih 7.000.


ŠTO TINEJDŽERI NE SMATRAJU NASILJEM


56% 


ogovaranje


58% isključivanje i izbacivanje iz chat grupa 40% »šlatanje« na školskim hodnicima 30% prisiljavanje vršnjaka na konzumaciju alkohola 26% otvaranje Facebook profila s tuđim imenom 18% uvrede 15% pljuska 15% objavljivanje tuđih videa bez dopuštenja 8,6% prisiljavanje na slanje golišavih fotografija 8,9% slanje uvredljivih i neprijateljskih poruka putem interneta 6% izazivanje i snimanje nasilnih sadržaja i njihovu objavu na internetu 4,7% spolni odnos bez pristanka