Visoko školstvo

Ove godine upisano 28.331 studenta: Slobodnih mjesta na fakultetima ima, u Zagrebu preko tisuću, u Rijeci 225

Hina

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Kandidati koji se u ljetnom roku nisu uspjeli upisati na željeni studijski program, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.



ZAGREB – Pravo upisa na studijske programe visokih učilišta u akademskoj godini 2017./2018. ostvarilo je nešto više od 28 tisuća kandidata, a najveći je interes bio za programe u polju javnoga zdravstva i zdravstvene zaštite, izvijestila je u utorak Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).


Konačne rang-liste objavljene su u ponedjeljak na mrežnim stranicama www.postani-student.hr.


Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda AZVO, u ljetnom upisnom roku na rang-listama bilo je 31.685 kandidata, a pravo upisa ostvario je 28.331 kandidat.




Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, izuzevši studijske programe s kvotom 10 i manjom, najpoželjniji studijski programi su Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stručni studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.


Slijede stručni studij Izobrazba trenera – Fitnes na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stručni studij Kriminalistike na Visokoj policijskoj školi te studij Sestrinstva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.


Gledajući znanstvena polja, prema omjeru prvih prioriteta i kvote, najveći je interes za polje javnoga zdravstva i zdravstvene zaštita, slijede psihologija, kliničke medicinske znanosti, edukacijsko-rehabilitacijske znanosti i temeljne medicinske znanosti, ističe se u priopćenju.


Kandidati koji se u ljetnom roku nisu uspjeli upisati na željeni studijski program, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.


Na Sveučilištu u Zagrebu ima još 1473 slobodna mjesta, na Sveučilištu u Splitu 367, a na Sveučilištu u Rijeci 225 mjesta.


Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ostala su 262 mjesta, na Sveučilištu u Zadru 173, na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli 147, a na Sveučilištu u Dubrovniku slobodna su još 122 mjesta.


Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku počet će 24. srpnja i trajat će do 19. rujna 2017. godine ili do roka koji odredi visoko učilište, a konačne rang-liste za upis u jesenskom roku bit će objavljene 19. rujna.


Dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj mogu se pronaći na mrežnim stranicama www.studij.hr i www.postani-student.hr, navodi AZVO.