Bandića nije bilo

Otkriven spomenik Tuđmanu u Zagrebu. Predsjednica: “Cijeli hrvatski narod ovo je godinama čekao”

Hina

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski narod volio je svoga predsjednika, rekla je Grabar-Kitarović ponavljajući Tuđmanove riječi: "Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što"



ZAGREB Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, u organizaciji Grada Zagreba. Milan Bandić, usprkos najavama, ipak nije stigao na otkrivanje spomenika Franje Tuđmana ispred KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu.


Kipar Kuzma Kovačić rekao je ako mu je “Velika radost i čast” biti autor djela koje “kiparskim jezikom svjedoči o duhovnoj veličini predsjednika Tuđmana”.


“To je kip živoga Tuđmana, onoga koji ostaje s nama. Naoko jednostavna, a uistiniu veoma složena kiparska kompozicija”, rekao je autor govoreći na početku ceremonije otkrivanja kipa. Rekao je i kako je riječ o posebnoj skulpturi koja “sjaji nadom” koja “označuje kraj svih protuhrvatskih snovai osnova”.


Veliki i presudan pothvat




Čestitao je gradonačelniku na “velikom i presudnom pothvatu”.


Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević rekla je kako je danas povijesni dan.


“Vrijeme je da realno sagledamo hrvatsku suvremenu povijest i realno mjesto Franje Tuđmana u njoj”, rekla je.


“S povijesne distance vidimo svu veličinu ovog čovjeka i njegovu neizmjernu ljubav prema Hrvatskoj”, rekla je Vukičević dodajući i da Tuđman nije bio nepogrešiv, ali da velika djela velikana ništa ne može zasjeniti.


“U Tuđmanovu slučaju, to je Hrvatska”, rekla i dodala kako je ovaj spomenik simbolična gesta zahvalnosti i podsjetnik.


Prepoznao znakove vremena


Na ceremoniji otkrivanja spomenika bio je i premijer Andrej Plenković koji je naglasio da je Tuđman svojim djelovanjem zaslužio i ovakav oblik počasti u glavnom gradu.


“Bio je politički lider koji je uspio uspješno prepoznati znakove vremena. Svojim okupljajućom, pomirbenom i državničkom politikom postavio je temelje Hrvatske”, rekao je Plenković.


Spomenik Tuđmanu Plenković je opisao kao još jedan znak razumijevanja Tuđmanove uloge u stvaranju hrvatske države.


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrazio je zadovoljstvo što se upravo na ovaj način obilježava 19-ta godišnjica smrti Franje Tuđmana čija je politička ostavština toliko bitna za hrvatski narod i hrvatsku državu.


“Tuđman je uvijek bio ispred drugih i poveo svoj narod u stvaranje države. Bio‭ je jedan od rijetkih državnika koji je proveo svoju viziju u stvarnost”, naglašavajući da je pri tome bio nevjerojatno hrabar i razborit.


Čekali godinama na spomenik


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je cijeli hrvatski narod čekao godinama na spomenik Franji Tuđmanu.


“Pretrpjevši velika stradanja i opterećen nepravednim stigama hrvatski je narod u bivšoj državi bio osuđen na drugorazredni položaj”, naglasila je predsjednica podsjetivši kako se Tuđman izložio progonu jer je znao da se bez žrtve ne može ostvariti ništa veliko te kako je Tuđman znao da se ključni povijesni trenutak ne smije propustiti.


“Ni trenutka nije zdvajao niti se dao pokolebati u svojim ciljevima”, rekla je dodajući i kako Tuđman nakon Oluje nije nadmeno trijumfirao nego je s otvorenom rukom došao u Vukovar.


“Prvi hrvatski predsjednik upisan je u našu povijest kao velikan i zadužio nas je za mnoga stoljeća. Naša je dužnost iskazivati čast njegovoj uspomeni”, rekla je predsjednica.


“Hrvatski narod volio je svoga predsjednika”, rekla je Grabar-Kitarović ponavljajući Tuđmanove riječi: “Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što”.


Spomenik su otkrili članovi obitelji Tuđman i kipar Kuzma Kovačević u društvu predsjednice. Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je kip.