Bivši predsjednik HSPAS-a

Otkrili smo gdje se skrasio Ivan Tepeš: Bivši potpredsjednik Sabora postao zamjenik ravnatelja jedne nacionalne ustanove

Zlatko Crnčec

Ivan Tepeš, Foto: D. LOVROVIĆ

Ivan Tepeš, Foto: D. LOVROVIĆ

Tepeš je trebao ući u Europski parlament, ali je odustao od mandata kojeg je dobio nakon što su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier napustili EP



Nekadašnji predsjednik HSPAS-a Ivan Tepeš koji je prošle godine “iz privatnih razloga” svoje mjestu u Europskom parlamentu prepustio HDZ-u ovog je mjeseca zaposlen kao zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika (HMI). 


– U cijelom je slučaju bila smao jedan dilema – radi li se ovdje o političkoj ucjeni ili političkoj trgovini. Ispalo je na kraju da je bila klasična trgovina. Očito je da se takozvani briselski dečki služe takvim metodama da bi uništili našu stranku ili za neke druge svrhe. Slučaj Tepeš je na tragu slučaja Saucha koji se dogodio početkom ove godine.Sada Andrej Plenković samo nastavlja s političkom trgovinom, rekao je za Novi list glavni tajnik HSPAS-a Pero Ćorić.


Prilikom formiranja aktualne Vlade ujesen prošle godine njen predsjednik Andrej Plenković i tadašnji ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier dali su ostavke na funkcije zastupnika u Europskom parlamentu. U skladu sa Zakonom među onima koji su ih trebali zamijeniti bio je i Tepeš budući da je na izborima za Europski parlament 2014. godine HSPAS izašao na zajedničkoj listi s HDZ-om.




Međutim, Tepeš je na opće iznenađenje odustao od mandata koji sa sobom osim političkog prestiža nosi i znatnu materijalnu korist budući da je plaća eurozastupnika oko 50.000 kuna. Na kraju je umjeto Tepeša u Bruxellessu završila Željana Zovko, članica HDZ-a iz BiH.Ćorić kaže i da Tepeš nije jedini član HSPAS-a koji je nakon prošlogodišnjih izbora ušao u politički aranžman s HDZ-om.


– Tako su recimo zaprijetili našim članovima koji su bili na pozicijama pomoćnika ministara da moraju ili ući u HDZ ili će ostati bez funkcija. Na kraju je naš predsjednik splitske organizacije Marko Madunić, te Zdravko Vukić iz Osijeka iz naše stranke prešao u HDZ. Ovakvih se metoda takozvanih briselskih dečki ne bi posramio ni sam Ivo Sanader, rekao je Ćorić.


Tepeš je po zanimanju povjesničar etnolog, a postao u Hrvatskoj matici iseljenika dobio je u vrijeme kada mu ističe pravo na naknadu nakon što je raspuštanjem Sabora zbog izvanrednih izbora ostao bez saborskog mandata.Prvih šest mjeseci imao je pravo na punu, a drugih na pola plaće koju je primao kao potpredsjednik Hrvatskoj sabora. Ona je iznosila preko 16.000 kuna.Tepeš je danas bio nedostupan za kometar ovog slučaja.