Ministarstvo zaštite okoliša

Osnovana radna skupina za unaprjeđenje sektora toplinarstva

Hina



 Osnovana je i počela je s radom radna skupina za unaprjeđenje sektora toplinarstva, priopćilo je u srijedu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje najavljuje da će za sljedeću sezonu grijanja biti spreman zakonodavni okvir, modeli i pravilnici kojima će se riješiti sva otvorena pitanja u toplinarstvu, uključujući i razdjelnike.


»Cilj nam je postići cjelovita rješenja u sektoru toplinarstva koja će omogućiti poboljšanje sustava u svim segmentima, od proizvodnje i distribucije do krajnjih korisnika, te poboljšanje i ubrzanje investicija. To ćemo postići izmjenama zakonodavnog okvira. Nova rješenja temeljit će se na svim stručnim, pravnim i ekonomskim podlogama, pri čemu će nam u prvom planu biti interes građana«, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić na prvom sastanku radne skupine za unaprjeđenje sektora toplinarstva.


U radnoj skupini su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP-a, Hrvatske energetske regulatorne agencije i Agencije za ugljikovodike te stručnjaci s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, iz Hrvatske komore inženjera strojarstva i nezavisni stručnjaci. Prema potrebi, u radnu skupinu će se pozivati i drugi stručnjaci za potrebe pravnih i ekonomskih analiza te stručnjaci za EU fondove. Njihova je zadaća donijeti cjelovito rješenje za sektor toplinarstva, uključujući izmjene Zakona o tržištu toplinske energije, i ostale potrebne propise te priprema novog okvira za investicije u tom sektoru, navodi u priopćenju to ministarstvo. Dodaje kako je »toplinarstvo i centralizirana priprema toplinske energije jedan od najučinkovitijih, najekološkijih i najjeftinijih oblika grijanja prostora«.




Ministarstvo zaštite okoliša i energetike najavljuje kako će za sljedeću sezonu grijanja biti spreman zakonodavni okvir, modeli i pravilnici kojima će se riješiti sva otvorena pitanja u toplinarstvu, uključujući i razdjelnike.