Bura oko ugovora

Oporba traži dolazak premijera u Sabor: “Drugdje bi Ramljak istog trena završio u pritvoru”

Hina

Miro Bulj i Nikola Grmoja, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Miro Bulj i Nikola Grmoja, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Samo jednom transakcijom fondovi rizičnog kapitala zaradili su, tvrdi, 60 posto, plus zarada u budućnost, tvrdi Siniša Hajdaš Dončić



Saborska oporba predviđena SDP-om u četvrtak je održala ranije dano obećanje da će stankama opstruirati rad Sabora sve dok u sabornicu, zbog slučaja Agrokor, ne dođe premijer Plenković, pa je stanku zatražila jutros i po treći puta.


»Na djelu je scenarij koji će trajno oštetiti Republiku Hrvatsku«, ustvrdio je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić


»Po scenariju gdje je povjerenik Ramljak otvoreno priznao na press konferenciji da se susreo s predstavnicima fondova rizičnog kaptala i prije svog imenovanja on je zlouporabio povlaštenu informaciju jer osoba koja učini dostupnu povlaštenu informaciju drugoj osobi kažnjava se kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina«, rekao je SDP-ovac. Ramljak je, kazao je, omogućio fondovima rizičnog kapitala da dobiju povlaštenu informacijiu i otkupe obveznice od Agrokora u nominali koja je bila umanjena za 70 posto.




Samo jednom transakcijom fondovi rizičnog kapitala zaradili su, tvrdi, 60 posto, plus zarada u budućnost..


»Suprotno zakonu koji je donio Sabor, uveden je pojam vjerovničkog vijeća gdje fondovi rizičnog kapitala čine preko 30 posto ukupnih glasova, drugih 30 posto čine domaće banke koje su s fondovima rizičnog kapitala sudjelovale u prvoj tranši, a 30 posto su strane banke. Fondovi rizičnog kapitala u konglomeratu s domaćim bankama i ostalim iz te priče će odlučitvati o svemu«,, uvjeren je Hajdaš Dončić.


Sberbanka će se, kaže, na hrvatsku žalost naplatiti od Agrokorove imovine u Srbiji, BiH i Sloveniji.


»Dogodit će se čerupanje najvrjednijih tvrtki iz koncerna Agrokor koji će morati delimitirati vrijednost svojih dionica kako bi se vjerovnici mogli iz te imovine naplatiti. Da se ovo dogodilo bilo gdje u istom bi trenutku i po američkom i njemačkom pravu, gospodin Ramljak završio u pritvoru, a rizični fondovi bi izgubili licencu«, poručio je.Dolazak premijera i potpredsjednice vlade u Sabor prizvao je i ‘mostovac’ Miro Bulj.

»Gospodine Plenkoviću, nemate se čega bojati. Dođite i objasnite ugovor kojim se suspendira zakon koji je donio ovaj parlament. Premijer i ministrica gospodarstva moraju doći i reći imaju li uopće više utjecaja na povjerenika u Agrokoru. Da li suspenzijom lex Agrokora vlada i Sabor imaju još neki utjecaj u toj kompaniji«, pitao je Bulj.


Pozvao je predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost da zbog ugroze gospodarstva sazove sjednicu, a pozvao je i predsjednicu republike da sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost.


HDZ-ov Josip Borić oporbi je poručio da bombardiraju javnost neistinama te ih je upitao jesu li oni agenti nekih banaka.


»Politika ‘tuk na utuk’ što se tiče stanki, možemo tako cijeli dan«, kometirao je Borić oporbenu inicijativu opstrukcije rada Sabora stankama.


»Ne bojimo se ni Mosta ni SDP-a i nismo nervozni. Podsjetit ću vas na vrijeme kad se mijenjao zakon o konverziji švicarskih franaka, nazivali ste nas agentima banaka, a zakon smo donijeli jednoglasno. Sad ja vas pitam čije vi interese zastupate u Saboru? Jesu li to možda neke banke kojima je ponuđeno da sudjeluju u onom kreditu pa su odbili«, pitao je.


»Nije istina da ugovor suspendira zakon. Prava vlade u odnosu na izvanrednu upravu utvrđena su zakonom i ni jedan ih ugovor ih ne može umanjiti«, poručivao je Borić.


Saborska sjednica je potom nastavljena raspravom o točkama dnevnog reda, ali je nakon 10-tak minuta oporba ponovno zatražila stanku.