Novac preusmjeren za dugove

Oko 3.000 radnika Uljanik grupe dobilo pola plaće

Orjana Antešić

Iznimka su radnici brodogradilišta »3. maj«, njih oko 1.400, koji su  jedini dobili cijelu plaću. Uprava obećala predstavnicima sindikata da će drugi dio plaće biti u četvrtak, najkasnije u petak



RIJEKA Kako bi pod hitno podmirili barem jedan mali dio duga prema svojim kooperantima i dobavljačima, u Uljaniku su jučer isplatili pola plaće za listopad. Izuzetak su samo radnici brodogradilišta »3. maj«, njih blizu 1.400, koji su je jedini dobili cijelu.


Svi ostali, a riječ je o ukupno oko 3.000 zaposlenika po drugim društvima unutar Grupe, morat će pričekati kraj ovog tjedna kada bi im, prema obećanju Uprave Uljanika, trebala »sjesti« i druga polovina.


Pola »bušte« dobili su i oni radnici na riječkom lokalitetu koji su u sklopu integracije »3. maja« morali prijeći u druga društva unutar Grupe. Tih je oko 380, a u njih se ubrajaju i radnici bivše tvornice »Motori i dizalice« odnosno danas  Uljanik Strojogradnje Diesel.


Kap u moru obaveza




Prema nekakvoj gruboj računici, radilo bi se o kojih desetak milijuna kuna koje su na ovaj način Puljani odlučili preusmjeriti prema dobavljačima i kooperantima pulskog i riječkog brodogradilišta. Nažalost, riječ je samo o kapi u moru njihovih obveza. Koncem rujna cijela Uljanik grupa, podsjetimo, imala je više od pola milijarde kuna kratkoročnih obveza prema dobavljačima i kooperantima, dok je »3. maj« od toga upisivao blizu 160 milijuna kuna.



Ministrica gospodarstva Martina Dalić vrlo je jasno prošli tjedan dala do znanja kako od Uljanika očekuju da smanje dug prema dobavljačima i kooperantima. U tom bi svjetlu možda trebalo sagledati podudarnost da je upravo jučer čelni čovjek Uljanika prezentirao model rješenja i restrukturiranja odgovornima u Vladi, a da se dio novca od radničkih plaća istovremeno kanalizirao prema podmirenju gorućih dugovanja prema kooperantima i dobavljačima. Iz financijskih izvješća Uljanik grupe vidljivo je da za plaće blizu 4.500 radnika mjesečno trebaju oko 50 milijuna kuna. Sindikalisti s kojima smo razgovarali kažu da su jučer svima isplaćeni doprinosi, porezi i prirezi na plaće za listopad, što znači da je riječ o polovini neto plaće što bi u ovom slučaju bilo oko 15 milijuna kuna s obzirom na to da su mjesečni troškovi za neto plaće cijeloj Grupi oko 30 milijuna kuna. Od toga treba oduzeti oko 4 milijuna kuna, što je polovina iznosa mjesečnih neto plaća za zaposlene u brodogradilištu »3. maj«. Prema ovoj računici, kooperantima i dobavljačima kanalizirano je oko 11,12  milijuna kuna.



Sve ovo svjedoči da je situacija u Uljaniku sve napetija i da bez najavljenog restrukturiranja pulskog brodogradilišta nema više manevarskog prostora.


Kao što je naš list objavio, pomoć se ponajprije traži od potencijalnih strateških ulagača, jednog ili više njih, među postojećim dioničarima ili izvan, ali izvjesno je da će se trebati uključiti i država.


Jer, Uljanik brodogradilište koncem prošle godine imalo je 1,5 milijardi kumuliranog gubitka, dok su kratkoročne obveze bile veće od kratkotrajne imovine za iznos od 1,1 milijardi kuna što dovoljno govori o razini nelikvidnosti i upitne dugoročne održivosti pulskog brodogradilišta bez temeljitog »resetiranja«.


Na to su, između ostalog, posebno upozorili i konzultanti PricewatersCoopers u revizorskom izvješću poslovanja Uljanik brodogradilišta za 2016. godinu. Jasno je da ti problemi nisu od jučer, dapače, postoje već duže vremena, a sada se intenzivno traži rješenje.


Iz Uljanik grupe tvrde da na modelu restrukturiranja rade već duže vremena, no konkretniji sastanci s odgovornima u Vladi, u smislu da postoji problem koji treba riješiti, počeli su prije nešto više od mjesec dana.


Kompenzacijske mjere


Baš jučer, kad se Puljanima dogodila i havarija u opremnom bazenu pulskog brodogradilišta, u Vladi je održan sastanak na kojem je predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda trebao prezentirati model restrukturiranja pulskog brodogradilišta. No, osim da je sastanak održan, do nekih konkretnijih informacija jučer je bilo nemoguće doći.



U provedenom izjašnjavanju radnika u brodogradilištu »3. maj«, njih 1.004 dalo je podršku Sindikatu metalaca za eventualne daljnje akcije koje bi za cilj imale stabilizaciju poslovanja riječkog brodogradilišta, doznajemo od glavnog sindikalnog povjerenika Jurja Šoljića. Izjašnjavanju koje je provedeno u drugoj polovini listopada pristupilo je ukupno 1.036 radnika »trećemajskog« brodogradilišta.



Ako se uključi država u restrukturiranje Uljanika, to znači da će program restrukturiranja Uljanika morati proći uvjete i dobiti zeleno svjetlo od Europske komisije, baš kao što je to bio slučaj s drugim domaćim brodogradilištima.


Pitanje je i što će se u tom slučaju zatražiti kao kompenzacijske mjere koje proporcionalno rastu s projiciranim troškovima restrukturiranja. Zato je, između ostalog,  fokus i stavljen na pronalazak privatnog strateškog partnera, ili više njih,  koji bi se u čim većem udjelu uključili u ovu priču.


Da će veći dio zaposlenika Uljanik grupe dobiti pola plaće, predstavnici sindikata u Puli i Rijeci obaviješteni su od Uprave prošli petak. Razlog zašto su radnici riječkog brodogradilišta jedini dobili cijelu plaću, doznajemo, bio je da je riječ o obvezi iz restrukturiranja, prenijeli su nam sindikalisti.


Sigurno je i da opcija »svima jednako« u svijetlu činjenice da »3. maj« čeka na povrat svojih 523 milijuna kuna, koje je pozajmio drugim društvima unutar Grupe, ne bi bila dobro primljena i vjerojatno bi se opet povukla neka pitanja u javnosti.


Drugi dio u četvrtak


Sindikalni povjerenici u Puli i Rijeci kažu da imaju obećanje od Uprave da će drugi dio plaće sjesti u četvrtak, najkasnije ovaj petak.


Do tada se, kažu naši izvori, očekuje i realizacija kredita od HBOR-a što znači da bi se u tom slučaju isplatio još jedan dio duga prema dobavljačima i kooperantima, čime bi se primirila poprilična nervoza koja vlada u njihovim redovima i omogućilo cijelom sustavu da koliko-toliko dođe do daha do dogovora o konačnom rješenju i modelu restrukturiranja, a time i prvih poteza koji bi onda uslijedili u tom pravcu.