Vladajuća većina

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav bez rasprave o izuzeću Novaković, Reiner odbio oporbeni prijedlog

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



ZAGREB Vladajuća većina u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je većinom glasova odbila prijedlog trećine članova tog Odbora da se na dnevni red uvrsti točka o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković.


Za takvu odluku bez rasprave glasovalo je sedam članova tog saborskog Odbora dok ih je pet bilo protiv.


Predsjednik Odbora Željko Reiner rekao je kako je dobio prijedlog dopune dnevnog reda trećine članova tog odbora za donošenje zaključka o djelokrugu Odbora izbor i imenovanje i upravne poslove Hrvatskog sabora vezano uz pitanje odlučivanja o izuzeću Novaković, što je sukladno poslovniku i stavio na dnevni red.




Također, od članice tog Odbora Marije Jelkovac dobio je prigovor na dopunu dnevnog reda. Jelkovac je u svom obrazloženju rekla kako drži da taj odbor nije nadležan za raspravljanje i donošenje odluke kako je to predložila trećina njezinih članova.


Smatra kako odbor može sukladno Poslovniku rješavati sporove u djelokrugu pojedinih radnih tijela Hrvatskog sabora i tumačiti odredbe Poslovnika.


»Ali, on nije ovlašten tumačiti odredbe drugih zakona (npr. Zakona o općem upravnom postupku ili Zakona o sprječavanju sukoba interesa) na koji su se pozvali zastupnici. Ili bilo kojih drugih odredbi pojedinih zakona«, kazala je.


Jelkovac smatra i da odbor ne može odlučivati o novim nadležnostima drugih radnih tijela Hrvatskog sabora.


»Takva praksa bi bila presedanska te potencijalno protuposlovnička jer bi se takvom praksom stvorili uvjeti da bi se ubuduće u svim sličnim situacijama, kada niti jednim propisom nije određeno drugo stupanjsko tijelo ili nadzorno tijelo koje bi o tome moglo odlučiti, moglo očekivati da se o tome odlučuje na isti način«, naglasila je.


Potpredsjednik odbora Peđa Grbin zanimao se zašto su o tom prigovoru odlučivali bez rasprave, jer su i ranije raspravljali o prigovorima koje je podnio Robert Podolnjak, na što mu je Reiner odgovorio kako to čini sukladno Poslovniku.


Da se prijedlog trećine članova trebao staviti na dnevni red smatrao je i Arsen Bauk ocjenjujući taj manevar »odsudnom obranom«. »Ova vrsta manevra – da se niti ne može raspravljati o nečemu, u vojnoj terminologiji zove se ‘odsudna obrana’. HDZ brani Plenkovića na isti način kao što je branio i Sanadera u slučaju satova»; kazao je.


Članovi Odbora većinom glasova (sedam za i pet protiv) odbili su Baukov prigovor kako se ne bi smijelo događati da oporba potpisima traži uvrštenje neke točke na dnevni red, a vladajući to bez rasprave ipak odbace.