Presedanska presuda Ustavnog suda

Odbačena tužba protiv države zbog istrage o Ovčari: ‘Istražna tijela su poduzela sve što su mogla oko toga’

Hina

Foto S. Drecshler

Foto S. Drecshler

Ustavni sud je zaključio da su istražna tijela poduzela sve što su mogla da rasvijetle okolnosti zločina, utvrde i kazne krivce, tim prije što Hrvatska punu vlast nad tim područjem ostvaruje tek od 1998., piše Jutarnji list



Ustavni sud odbacio je tužbu Marte Jularić iz Osijeka podnesenu protiv Republike Hrvatske i njezinih tijela kaznenog progona zbog neučinkovite istrage za ratni zločin na Ovčari, gdje je pogubljen njen sin, piše u petak Jutarnji list.


Odluka ima presedanski karakter jer znači da nitko od obitelji žrtava masovnih zločina počinjenih nakon okupacije Vukovara tko je nezadovoljan rezultatima istraga i kaznenih postupaka protiv počinitelja zločina neće moći tužiti državu, tvrdi Jutarnji list.


Marta Jularić podnijela je tužbu protiv države i njenih tijela zbog neučinkovite istrage ubojstva njenog sina. Ona tvrdi da zbog namjernog odugovlačenja kaznenog postupka, nepružanja pravne zaštite i uništavanja tragova i materijalnih dokaza o počinjenju ratnih zločina na Ovčari, gdje je njen sin G.J, hrvatski vojnik, bio odveden iz vukovarske bolnice i ubijen 20. studenoga 1991. nikada nisu otkriveni i kažnjeni njegovi ubojice, niti je do kraja saznala njegovu sudbinu.




Ustavni sud je pribavio podatke o svemu što su poduzimale prozvane institucije. Utvrdio je da je vukovarska policija 21. rujna 1995. protiv Veljka Kadijevića i drugih, ukupno 231 počinitelja, podnijela kaznenu prijavu. U odluci Ustavnog suda navode se podaci o otvaranju istrage, podizanju optužnice, raspisivanju tjeralica… Koncem 2002. odustalo se od kaznenog progona 188 osoba jer je utvrđeno da su počinili kazneno djelo oružane pobune na što se primjenjuje Zakon o oprostu, piše Jutarnji list.


Istodobno su vukovarski tužitelji podigli optužnicu protiv Kadijevića, Blagoja Adžića, Živote Panića, Mileta Mrkšića, Božidara Stevanovića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića radi više kaznenih djela, među ostalim i zlostavljanja i usmrćivanja na Ovčari, gdje se kao jedna od žrtava navodi i sin Marte Jularić. Za ovaj se zločin sudilo na sudovima u Beogradu, Den Haagu, a i sada traje postupak na Županijskom sudu u Osijeku.


Ustavni sud je zaključio da su istražna tijela poduzela sve što su mogla da rasvijetle okolnosti zločina, utvrde i kazne krivce, tim prije što Hrvatska punu vlast nad tim područjem ostvaruje tek od 1998., piše Jutarnji list.