Prošle su tri godine

Od dužnika s liste srama naplaćena milijarda kuna

Jagoda Marić

Na prvoj listi srama objavljenoj u srpnju 2012. bilo je 112 tisuća imena / Foto: Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Na prvoj listi srama objavljenoj u srpnju 2012. bilo je 112 tisuća imena / Foto: Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Milijarda kuna je u tri godine od dužnika naplaćena direktno, dok je kroz reprogram dogovorena naplata 6,5 milijardi kuna. Direktnom naplatom država zarađuje više nego od poreza na kamate na štednju



ZAGREB  Prije točno tri godine hrvatska je politička i medijska scena bila užarena raspravom o javnoj objavi imena tvrtki i građana koji državi duguju poreze i doprinose.


Lista srama, kako su je mediji nazvali, nije posebice posramila nikoga tko se na njoj našao i danas nikome nije posebno zanimljva, iako Porezna uprava uporno svaki tjedan objavljuje podatke o dužnicima koji su platili svoj dug i više se na njoj ne nalaze.    Zbrajanje tih tjednih ili kvartalnih statističkih podataka Ministarstva financija pokazuje da su dužnici s liste u državni proračun u 34 mjeseca uplatili milijardu kuna, plaćajući u potpunosti svoj dug ili su ga smanjili do onog iznosa koji ih briše s liste, što je za pravne osobe 300 tisuća kuna, za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost sto tisuća kuna i za građane 15 tisuća kuna.

   Taj iznos od milijardu kuna uplatilo je gotovo 15 tisuća dužnika i to je tek 3,5 posto ukupnog iznosa duga s prve liste srama, objavljene u srpnju 2012. godine.


Iako je riječ o malom postotku početnog duga, država je u manje od tri godine taj način prikupila iznos koji neće dosegnuti za tri godine naplaćujući porez na prihod od kamate na štednju u iznosu od 12 posto. Procjena je da će godišnje od tog poreza državni proračun skupiti oko 300 milijuna kuna.




   Više možete pročitati u tiskanom izdanju!