Ministar Horvat

Obveze 30 milijuna eura: Vlada će dovršiti i prodati dva broda, kad već Uprava Uljanika ne zna što bi s njima

Hina

U ovom trenutku, za razliku od nekih koji mudro šute i spavaju zimski san i prespavali su ga proteklih pet godina, hrvatska Vlada pokušava barem za dva broda skinuti to opterećenje i osigurati kontinuitet i isporuku ta dva broda, rekao je ministar Darko Horvat



KARLOVAC Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Karlovcu izjavio kako su obveze Uljanik Grupe za četiri otkazana broda na razini od oko 30 milijuna eura, a Vladi kao teret stoje obveze od oko 28 milijuna eura za dva broda i pokušava za njih skinuti opterećenje te osigurati njihov dovršetak i isporuku.


»Obveze koje je Uljanik Grupa, odnosno Uljanik brodogradilište kao avans uzelo za četiri broda koja su otkazana u proteklih nekoliko dana su na razini 30 milijuna eura. U ovom trenutku, za razliku od nekih koji mudro šute i spavaju zimski san i prespavali su ga proteklih pet godina, hrvatska Vlada pokušava barem za dva broda skinuti to opterećenje i osigurati kontinuitet i isporuku ta dva broda.


Terete anulirati, brodove dovršiti


Dakle 23,6 milijuna eura i 4,6 milijuna eura, koji nekako kao teret Vladi stoje na ova dva broda, pokušat ćemo s vlasnicima anulirati i ta dva broda dovršiti. A dva broda za koja su uzeta jamstva, koja su negdje na razini pet milijuna eura, će Uljanik Grupa jednog dana morati vratiti«, rekao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Karlovcu.




Time je odgovorio i na upit koliki je točno iznos državnih jamstava te koliki će biti trošak za proračun zbog situacije u Uljaniku koji je jučer izvijestio o raskidu ugovora za četiri broda, pri čemu je zamijetio i da »nije imao priliku čuti niti jedno novinarsko pitanje tog tipa postavljeno onima koji su od 2012. pa na dalje brinuli o Uljaniku, pogotovo ne onima koji su nas u ovakvu situaciju doveli«.


Što ne pita Vrdoljaka


Na novinarsku primjedbu zašto o tome ne pita svog koalicijskog partnera Ivana Vrdoljaka (HNS), Horvat je rekao kako su u razgovoru s glavnim državnim odvjetnikom pokrenuli određene radnje i aktivnosti.


»Dakle mi smo, ako pratite što se zbiva u Uljaniku, u razgovoru s glavnim državnim odvjetnikom pokrenuli određene radnje i aktivnosti. Ja nisam taj koji bi trebao raditi bilo kakav nadzor, niti sam policajac niti Državno odvjetništvo i ovisno o tome kakve ćemo informacije dobiti od DORH-a i policije planirat ćemo odnosno donijeti odluku što dalje«, rekao je.


Na novinarski upit koje je informacije dao, odgovorio je: »Ja nisam rekao da sam ja dao dao te informacije«.


»Ja sam razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom i on je dobivši informaciju provedenog financijskog nadzora očito odlučio pokrenuti određene aktivnosti, rekao je Horvat, dodajući da glavnom državnom odvjetniku nije dao ništa izvan onoga što je u izvješću napisano.


Dječje igre i smicalice IDS-a


Upitan što je s lokalnim IDS-om, ima li komunikaciju s njima i kakva je njihova uloga u svemu, Horvat je rekao kako u ovom trenutku ne zna što radi Pula, što radi Istarska županija, ali da su optužbe koje su danas sjele s njihove strane na teret Vlade »jedna obična smicalica, jedna dječja igra«.


»Ja se ne bih igrao na takav način, pogotovo se ne bih skrivao po Zagrebu i Bruxellesu, nego bi radio na onome što sam im predložio – da nakon isplate plaće za osmi mjesec zasuču rukave i pronađu kolateral bude li potreban bilo kakav kredit da ga mogu uzeti i radnicima dati plaću za deveti mjesec«, kazao je Horvat.


Ministar je na upite novinara o blokadi računa Uljanika izjavio kako kako nema informacije tko je blokirao Uljanik, ali kako je siguran i provjeravao je da to nije učinio HEP.


Što se uopće može napraviti?


Upitan što država uopće može napraviti kada su blokirani Uljanik i 3. maja, kada nemaju repromaterijal, brodovi se otkazuju te je li to njihov kraj, Horvat je kazao kako će se u nekoliko sljedećih dana vidjeti što će se događati s Uljanikom i Uljanik Grupom.


»Pred desetak dana imali smo sličnu situaciju kada je trebalo isplatiti plaću za sedmi mjesec. Mi smo odblokirali račun Uljanika d.d., isplatili plaću, ja sam siguran da ćemo na takav način isplatiti plaću radnicima i za osmi mjesec. A što će se dalje događati s Uljanikom, odnosno Uljanik Grupom vidjet ćemo u nekoliko sljedećih dana«, istaknuo je Horvat.


Dodao je kako u petak, 7. rujna, u radni posjet dolazi povjerenica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje. O tih nekoliko činjenica koje će prenijeti ovisi kako dalje s restrukturiranjem, rekao je ministar Horvat.