Znanstvenici o prisilnim migracijama

Objavljen engleski prijevod zbornika o izbjeglicama u Hrvatskoj

Boris Pavelić

Reuters

Reuters



Objavljen je engleski prijevod znanstvenog zbornika „Kamp, kolodvor, granica: mikrostudije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu“ objavljenog prošle godine u Zagrebu, koji su znanstveni recenzenti nazvali „važnim analitičkim dokumentom“ i „nezaobilaznim izvorom za izbjegličku situaciju u Hrvatskoj.


Zbornik istražuje fenomen balkanskog izbjegličkog koridora u kojem je, od rujna 2015. do veljače 2016., kroz Hrvatsku prošlo gotovo sedamsto tisuća izbjeglica.


 




Tekstovi u zborniku tematiziraju formiranje koridora pod nadzorom i upravljanjem državnih institucija, građanski odgovor na masovni dolazak izbjeglica, medijsku i javnu percepciju tih događaja te druge teme vezane uz aktualno kretanje izbjeglica.


 


Zbornik su uredile Emina Bužinkić i Marijana Hameršak, a nastao je na temelju konferencije koju su u lipnju 2016. u Zagrebu organizirali Centar za mirovne studije (CMS), Centar za istraživanja etničnosti, državljanstva i migracija pri Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu,  „Inicijativa Dobrodošli“ i zagrebački Institut za etnologiju i folkloristiku.


„Tema ove knjige jedna je od najrelevantnijih tema u suvremenim studijima migracija i izbjeglištva, ne samo u hrvatskoj, nego i u inozemnoj znanstvenoj produkciji“, ocijenila je zbornik Julija Sardelić s Fakulteta prava i socijalne pravde Sveučilišta u Liverpoolu.


Viktor Koska, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, zbornik je nazvao „jednim od pionirskih radova koji nudi i znanstveni, ali i javnosti dostupniji publicistički jezik“.


I hrvatska i engleska verzija zbornika besplatno su dostupne na internetskim stranicama Instituta za etnologiju i folkoristiku, www.ief.hr.