Muke po ratifikaciji

OVO JE DOSAD NAJOZBILJNIJI UDARAC Plenković ostao bez podrške zagrebačkog HDZ-a

Dražen Ciglenečki

Foto Igor Soban / PIXSELL

Foto Igor Soban / PIXSELL

Bio je to debakl, Plenković je u dobio vrlo snažnu političku poruku zagrebačkog HDZ-a. Da »za« nisu glasovali Plenković, Jandroković, Reiner i Mario Kapulica, taj bi rezultat bio još i gori, kazao nam je jedan član zagrebačkog Gradskog odbora



ZAGREB Sabor će u petak ratificirati Istanbulsku konvenciju, za što će glasovati i velika većina zastupnika HDZ-a. U stranci su itekako svjesni da je odluka premijera Andreja Plenkovića da se ide u ovaj proces izazvala ozbiljne napetosti u HDZ-u, ali glavni tajnik Gordan Jandroković u ponedjeljak je optimistički najavio da će se, nakon što parlament potvrdi Istanbulsku konvenciju, stranka vrlo brzo konsolidirati. No, nije to baš tako sigurno.


Razlog je činjenica da ovakav razmjer neposluha prema predsjedniku HDZ-a nije zabilježen još od 2002., kad je Ivo Sanader konačno uspio slomiti dvogodišnji otpor što ga je simbolizirao Ivić Pašalić.


Na udaru desnice 


Istina, svi su županijski odbori HDZ-a podržali premijera u namjeri da ratificira Istanbulsku konvenciju. Ali, slučaj zagrebačkog Gradskog odbora dovoljno govori što sve u idućem razdoblju očekuje Plenkovića kako bi ponovo uspostavio neupitan autoritet u HDZ-u. Gradski odbor je u petak, kao posljednji u Hrvatskoj, održao tematsku sjednicu o Istanbulskoj konvenciji. Ona je sazvana dan ranije, iako je predsjednik Gradskog odbora Andrija Milkulić prethodno za naš list tvrdio da ta sjednica neće biti tijekom prošlog tjedna.




Premda Gradski odbor broji 92 člana, u petak ih je bilo tek nešto više od minimalnog kvoruma, 49. Plenković je, neslužbeno doznajemo, pedesetak minuta govorio o potrebi ratifikacije mnogima u HDZ-u spornog dokumenta i pritom je upozoravao da je stranka na udaru protivnika s desnice koji žele preuzeti njezino mjesto na političkoj sceni. Zatim se pristupilo glasovanju u kojem je sudjelovalo samo 27 prisutnih, od kojih je 17 bilo za, a deset protiv Istanbulske konvencije. Preostali, dakle njih 22, uopće se, unatoč nazočnosti predsjednika HDZ-a, nisu htjeli izjasniti.


Radoslav Dumančić, šef Zajednice utemeljitelja HDZ-a u Zagrebu, bio je među onima koji su bojkotirali glasovanje.


– Ne znam točnu brojku, ali istina je da puno kolega nije dizalo ruku. Nije to bila organizirana akcija nego spontana reakcija članova Gradskog odbora. Ja, primjerice, nisam htio glasovati jer je zaključak naše Zajednice utemeljitelja bio da se o Istanbulskoj konvenciji prvo provede široka javna rasprava i da se o njoj u konačnici odluči na Saboru HDZ-a – rekao nam je Dumančić.


Bio je to debakl 


Na službenoj internetskoj stranci HDZ-a navodi se samo da je Gradski odbor »uvjerljivom većinom dao punu podršku nacionalnom vodstvu HDZ-a i našoj Vladi za nastavak procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji«. Ta formulacija u potpunosti odudara od drame koja se dogodila na sjednici Gradskog odbora.


– Bio je to debakl, Plenković je u petak dobio vrlo snažnu političku poruku zagrebačkog HDZ-a. Samo 17 od 92 člana Gradskog odbora podržalo je Istanbulsku konvenciju, a da »za« nisu glasovali Plenković, Jandroković, potpredsjednik Sabora Željko Reiner i predsjednik nacionalne Zajednice utemeljitelja Mario Kapulica, taj bi rezultat bio još i gori, kazao nam je jedan član Gradskog odbora.


HDZ-ovci koji dugo pamte ne sjećaju se bi premijer i predsjednik stranke došao glasovati na sjednicu Gradskog odbora.


– I Sanader je po dužnosti bio član zagrebačkog Gradskog odbora, ali nikad nije glasovao u toj ulozi. To jednostavno nije bila njegova razina – naglašava HDZ-ov veteran u Zagrebu.


Predsjednik Gradskog odbora Andrija Mikulić slijedio je Plenkovića, ali protiv Istanbulske konvencije su, između ostalih, bili tajnik Ivan Ćelić i potpredsjednici Danijel Samaržija, Dinko Budić i Pere Semren. Zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića nije bilo, kao niti na sjednici Predsjedništva sat vremena ranije.