Dvije nedavne ostavke

OPREČNE REAKCIJE Zašto Plenković ne pušta Krstičevića, a Stiera je odmah – prekrižio

Danko Radaljac

Plenković i Krstičević jučer zajedno u Sinju na otvorenju vojarne / Foto PIXSELL

Plenković i Krstičević jučer zajedno u Sinju na otvorenju vojarne / Foto PIXSELL

Ne da Plenković nije izjavio da hrvatski narod voli Stiera i poručivao da ne prihvaća tu ostavku, nego mu se u dva televizijska intervjua nije čak niti zahvalio na obnašanju ministarske dužnosti



ZAGREB Premijer Andrej Plenković i dalje moli Damira Krstičevića da ne napušta Vladu, pritom mu se nije teško čak ni samoponižavati u javnosti, ali ministar obrane još se nećka. Jučer je Krstičević, u novoj epizodi ove političke sapunice s elementima komedije, objavio da ide na godišnji odmor i da će po povratku donijeti konačnu odluku. Hrvati će, dakle, morati još malo pričekati.


Prije odlaska na ljetovanje, Krstičević je s Plenkovićem posjetio 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku, dom kanadera, a njih su dvojica i otvorili vojarnu u Sinju. Novinare je, naravno, najviše zanimalo ostaje li Krstičević kod ostavke dane u Jutarnjem listu, pa su ga pitali namjeravali se ipak zadržati na čelu Ministarstva obrane.


– Hrvatska vojska uvijek radi svoj posao i ja sam ponosan što sam na čelu Hrvatske vojske i Ministarstva obrane, odgovorio je Krstičević, prigodno tako adaptirajući Zakon o obrani, koji navodi da je na čelu Oružanih snaga predsjednik Republike, kao vrhovni zapovjednik, a ne ministar. Zatim je pojasnio da uzima lagani predah, reklo bi se staje na loptu.


Premijer u nespokoju




– Ratni zapovjednik IV. gardijske brigade nikad se ne predaje, a ja ću činiti sve ono što sam i dosad činio. Čast mi je služiti svojoj domovini. Treba mi vrijeme da se odmorim, otići ću u Dalmaciju sa svojom obitelji malo se odmoriti, a nakon toga ću donijeti odluku. U stalnom sam kontaktu s premijerom, zaključio je Krstičević posljednje obraćanje hrvatskoj javnosti prije nego se uputio na odmor, ostavljajući premijera u nespokoju.


Nakon što se vrati iz Dalmacije, Krstičević će odlučiti hoće li opozvati svoju neopozivu ostavku ili ne. Možda će mu u tome pripomoći jučerašnja izjava Plenkovića, koji je Krstičevića uvjeravao da je obljubljen u narodu.


– Damira Krstičevića hrvatski narod voli, a ja ga cijenim i kao političara i kao čovjeka koji daje ogroman doprinos i Vladi i jačanju sustava domovinske sigurnosti. Nadam se da ćemo nastaviti suradnju, izjavio je premijer, koji tvrdi da »Vlada i ministar funkcioniraju normalno«.


Nevjerojatna razlika


Nemoguće je ne primijetiti nevjerojatnu razliku između Plenkovićeve nedavne reakcije na ostavku potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Davora Stiera i njegovo ponašanje u Krstičevićevom slučaju.


Premijer je ministru obrane tolerirao ostavke koje je i ranije u afektu podnosio, ako mu se nešto ne bi dopalo, a ovaj tjedan stalno govori da ne prihvaća Krstičevićevu ostavku i iz svakog je Plenkovićevog istupa jasno da mu je iznimno stalo da ovaj odustane od prvotnog nauma.


Kad je, međutim, sredinom prošlog mjeseca Stier, godinama politički blizak Plenkoviću, dao ostavku, premijer je odmah digao ruke od njega. Ne da Plenković nije izjavio da hrvatski narod voli Stiera i poručivao da ne prihvaća tu ostavku, nego mu se u dva televizijska intervjua nije čak niti zahvalio na obnašanju ministarske dužnosti. Jednostavno ga je prekrižio.


– Svatko je gospodar svojih odabira pa tako i kolega Stier. On je izrazio želju da se vrati u Sabor i posveti angažmanu kao saborski zastupnik, sve je to legitimno i njegov odabir, izjavio je Plenković 13. lipnja za RTL televiziju.


Dan ranije za HTV je bez ikakvih emocija konstatirao da ga Stierova ostavka nije iznenadila i da će nova ministrica biti Marija Pejčinović Burić. Lako je stoga zaključiti da je Plenkoviću puno važniji Krstičević, koji mu je vodio kampanju u unutarstranačkim izborima kad se kandidirao za predsjednika HDZ-a, nego Stier, koji mu je tada bio glasnogovornik.