Sporan termin izbora

OPET KUHA NA IBLERU Bernardić ovaj put ima problem, kontra njegove odluke sada je i – Komadina

Tihana Tomičić

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

Čini se da je njihova intencija bila odgoditi rasprave i polemike u stranci opterećenoj niskim rejtingom, te u tom time-outu učvrstiti imidž samog Bernardića, te ojačati »svoje« ljude na terenu



RIJEKA Primorsko-goranski SDP zatražit će od vrha stranke da suspendira odluku kojom su odgođeni unutarstranački izbori za lokalne stranačke organizacije. Očekuje se da će taj stav primorsko-goranskih SDP-ovaca, koji je dogovoren prije nekoliko dana u Rijeci, nacionalnom Predsjedništvu prenijeti Zlatko Komadina, koji se i sam, kako se saznaje, zalaže za to da se u stranci održe redoviti lokalni izbori najkasnije do Božića.


Kako je poznato, SDP-ov statut propisuje da se nakon lokalnih izbora u roku od šest mjeseci trebaju održati novi unutarstranački izbori za lokalne organizacije. No, s obzirom da je stranka bila opterećena unutarnjim sukobima i napadima na predsjednika Davora Bernardića nakon lošeg rezultata na lokalnim izborima krajem svibnja ove godine, donesena je odluka da se ti izbori odgode, odnosno da se donesu nova izborna pravila. No, kako to još nije učinjeno, onda su izbori de facto odgođeni do daljnjega.


Primorsko-goranski SDP-ovci smatraju, međutim, da je to pogrešno i da bi stranka trebala krenuti normalno u taj proces. Dapače, kako se saznaje, Komadina je na sastanku svog tima prije nekoliko dana rekao da misli da sve zajedno treba biti dovršeno do 2. prosinca.




Iako Komadina i dalje nikako ne da nikome na Bernardića, takav stav jest donekle u koliziji s onim što Bernardić, a pogotovo ostali zagrebački SDP-ovci zastupaju u zadnje vrijeme.


Čini se da je njihova intencija bila odgoditi rasprave i polemike u stranci opterećenoj niskim rejtingom, te u tom time-outu učvrstiti imidž samog Bernardića, te ojačati »svoje« ljude na terenu. O tome se puno govorilo i na društvenim mrežama, gdje su brojni viđeni SDP-ovci poput Miranda Mrsića i drugih optuživali predsjednika stranke da kupuje vrijeme.


U međuvremenu, situacija u Zagrebu je međutim sve gora – ondje ne samo da su i neki od donedavnih Bernardićevih suradnika, poput Dominika Etlingera, najavili kandidaturu nasuprot Bernardićevoj struji, nego sukobi zahvaćaju i sve niže razine, sve do mjesnih organizacija. Poznato je da u Zagrebu Bernardić kao predsjednika vidi Rajka Ostojića, Gordan Maras također se planira kandidirati, kao i vjerojatno niz drugih.


Komadina je sa svojim suradnicima očito stava da je bolje držati se statuta i ne komplicirati, dok se na Ibleru još uvijek traže načini da se cijeli taj proces odgodi. Koja će opcija »pobijediti«, vidjet će se vjerojatno već na sjednici Predsjedništva SDP-a u utorak.


T. TOMIČIĆ