Utrka solarnih automobila - SOELA

ONI SU BUDUĆNOST HRVATSKE: Djeca iz Osijeka napravila su najbrži bolid na solarni pogon

Hina

snimio Nikola Ćutuk / PIXELL

snimio Nikola Ćutuk / PIXELL

Među dosad najviše, 21 ekipe koja su sudjelovale u utrci, bile su i srednjoškolske ekipe iz Sevnice u Sloveniji i Posušja iz BiH, pa je utrka gradskim ulicama prvi put imala međunarodno obilježje.



SISAK – Utrka solarnih automobila – SOELA, održana je u subotu u Sisku, bolide na sunčevu energiju izradili su učenici srednjih škola, a najbrži je bio bolid Elektrotehničke i prometne škole iz Osijeka.


Na sisačkoj utrci SOELA, šestoj po redu, sudjeluje sve više ekipa tehničkih, industrijskih i drugih srednjih škola, a solarni bolidi sve su savršeniji i brži.


“Ova jedinstvena manifestacija je razlog za slavlje i čestitke, pa je treba još snažnije podržati. Projektu će potporu dati i Vlada, koja će uskoro na saborsku raspravu uputiti prijedlog zakona o korištenju solarne energije. Posebne čestitke zaslužuje sisačka Tehnička škola, kao organizator ove manifestacije”, rekao je na otvorenju utrke ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćosić.




Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je želju i nadu da će se za četiri godine utrka održati na dionici autoceste A 11, od Lekenika do Siska, koja još nije izgrađena.


Među dosad najviše, 21 ekipe koja su sudjelovale u utrci, bile su i srednjoškolske ekipe iz Sevnice u Sloveniji i Posušja iz BiH, pa je utrka gradskim ulicama prvi put imala međunarodno obilježje.


Na startu se prvi put pojavila i jedna studentska ekipa sa svojim automobilom, koji su izradili studenti FERIT-a iz Osijeka. Uz njih, sudjelovale su ekipe srednjih škola iz Rijeke, Nove Gradiške, Slunja, Dubrovnika, Novske, Osijeka, Zadra, Ogulina, Slavonskog Broda, Kutine, Velike Gorice, Gospića i Siska.


U zadanoj konkurenciji najbrži je bio bolid Elektrotehničke i prometne škole iz Osijeka, koji je pobijedio i lani. Drugo je mjesto osvojio solarni automobil Šolskog centra Krško iz Slovenije, a treće Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod.


U slobodnoj konkurenciji pobijedila je Elektrotehnička škola iz Nove Gradiške. Pobjednicima je uz medalje pripao i veliki prijelazni pehar.


Pregledom tehničke dokumentacije, članovi Povjerenstva su pohvalili škole iz Slunja, Slavonskog Broda, Ogulina i Posušja, a kao poseban primjer istaknuta je škola iz Slovenije. Povjerenstvo za dizajn je kao najsavršenije i najopremljenije vozilo proglasilo bolid iz Slavonskog Broda.


Na završnoj svečanosti, kada su uručena priznanja i zahvalnice sudionicima, organizatorima, sponzorima i pokroviteljima, ravnatelj sisačke Tehničke škole Davor Malović, pozvao je sudionike na 7. utrku za godinu dana. Izrazio je uvjerenje da će na njoj nastupiti i učenici škola koje nisu stigle završiti svoje bolide, pa su u Sisku bili kao promatrači.