Projekt ide dalje

ODLUKA DRŽAVNE KOMISIJE Odbijene žalbe za Pelješki most, uskoro potpis ugovora s Kinezima

Darko Pajić

Ono što je najzanimljivije u potpunosti su pobijene tvrdnje da je kineska tvrtka ponudila dampinške cijene, također su paušalnima ocijenjene tvrdnje kako ponuditelj nudi čelik, odnosno željezo porijeklom iz Kine



Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave usvojila je odluku o odbijanju svih žalbi na izbor kineske tvrtke »China Bridge and Road Corporation«, što znači da bi već za nekoliko tjedana trebao biti potpisan ugovor s kineskom tvrtkom.


Sadržaj odluke objavljen je na stranicama DKOM-a, gdje se na 17 stranica teksta obrazlaže zašto su odbijeni svi navodi iz dviju žalbi, prve koju je podnio austrijski STRABAG, kao i druge koju je podnijela zajednica ponuditelja u kojoj su talijanski Astaldi i turski IT Ictas.


Ono što je najzanimljivije u potpunosti su pobijene tvrdnje da je kineska tvrtka ponudila dampinške cijene, također su paušalnima ocijenjene tvrdnje kako ponuditelj nudi čelik, odnosno željezo porijeklom iz Kine.




Kako iz navedenog proizlazi, bit će prihvaćen kineska ponuda vrijedna 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, koja je bila više od 500 milijuna kuna jeftinija od preostale dvije ponude na natječaju za hrvatski posao desetljeća. Također se čini izvjesnim kako bi ovoga proljeća doista na terenu trebala započeti izgradnja Pelješkog mosta.