Stazama Željke Markić

‘OBITELJAŠI’ TVRDE: Ministar je lagao. Hoćemo i njegovu ostavku i referendum

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović



SPLIT – Građanska inicijativa “Narod odlučuje” pozvala je u subotu premijera Andreja Plenkovića da, sukladno europskim standardima, omogući raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, a ponovno su zatražili i smjenu ministra uprave Lovre Kuščevića.


Predstavnici Inicijative na konferenciji za novinare u Splitu zatražili su od premijera da poštuje europske standarde na koje se stalno poziva i raspiše referendum za promjenu izbornog sustava, priopćeno je iz Inicijative koja nije prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje državnog referenduma o izmjeni izbornog zakonodavstva.


Naime, prema izvješću Ministarstva uprave, za svako referendumsko pitanje vezano uz izmjene izbornog zakonodavstva i otkazivanje Istanbulske konvencije, predano je nešto više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, umrlih i i nepunoljetnih kao i potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani.




Iz Građanske inicijative “Narod odlučuje” podsjećaju da je premijer Plenković prije tri tjedna na sjednici Vlade najavio da će se omogućiti uvid i kontrolu prebrojavanja potpisa svim zainteresiranim stranama, te tvrde da njima to još nije omogućeno.


“S obzirom na to da je već prošlo tri tjedna, zašto nismo dobili nikakvu informaciju, zašto nam nije omogućen uvid kao što je i rečeno”, pitala je Bilić Antičević na konferenciji u Splitu, rekavši kako je u dosadašnjem ponašanju premijera Plenkovića i ministra Kuščevića vidljivo da nisu neutralni.


“Građanska inicijativa Narod odlučuje je tijekom cijelog referendumskog procesa dokazala nezakonit i netransparentan rad aktualnog ministra Kuščevića, ali jednako tako i premijera Plenkovića, stoga i tražimo ostavku ministra”, rekla je Sanja Bilač, članica Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje.


Kao razloge za smjenu ministra Kuščevića Bilač je navela njegove laži da se Inicijativa “Narod odlučuje” nije prijavila za uvid u navodno nevažeće potpise.


Prozvala je ministra i da je lagao da su se potpisi prikupljali nakon roka i da referendumska pitanja zadiru u ljudska prava.


Upozorila je i da je uvid u potpise Kuščević omogućio tvrtki Apis u kojoj se, tvrdi Bilač, ljudi zapošljavaju po političkom ključu.


Istaknula je i nepodudaranje izvješća Ministarstva uprave i zapisnika Sabora o primopredaji potpisnih knjiga, što, kaže, ukazuje na manipulaciju potpisnim knjigama te mijenjanje kriterija valjanosti potpisa nakon početka provjere potpisa.


Bilač je podsjetila i na Kuščevićevu izjavu da se referendumom ne mijenja izborni sustav, a što je, istaknula je, u suprotnosti s demokratskim standardima.


“Sve ovo pokazuje nezakonit rad i nesposobnost aktualnog ministra Kuščevića koji je od početka provodio antireferendumsku kampanju i pokušao opstruirati referendumsku inicijativu za pravedniji izborni sustav”, rekla je Bilač.


Ministarstvo uprave, navodi Večernji list od petka, utvrdilo je termine i metodologiju uvida u potpise prikupljene u sklopu dviju referendumskih inicijativa koji su nakon provjere i prebrojavanja proglašeni nevažećima. Najprije su na redu građani, njih 233 koji su se prijavili za provjeru, koji će 14. i 15., odnosno 16. studenog, ako ne mogu u prethodna dva termina, moći dobiti uvid isključivo u svoje potpise.


Potom su 20., 21., odnosno 22. studenoga na redu građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”, čiji će i predstavnici moći pregledati svih 44.974, odnosno 40.875 nevažećih potpisa.