Uvrede pljušte

O miševima i zastupnicima: Rasprava u Saboru ispod svake razine – tko je mali miš, a tko štakor?

Hina

Repliku za premijera imao je i SDP-ov Arsen Bauk koji se osvrnuo na tvrdnju premijera da će zahtjev za opozivom Kujundžića proći kao prethodnih pet. »Ne znam da li će proći kao Barišić i Dalić, koji su bivši u Vladi ili kao Marić i Murganić koji su sadašnji?', upitao je Bauk, dodavši da to, 'da je netko postupio kao mali miš' i nije neka uvreda.»Što da vam ja sada kažem? Sjednite mali mišu«, komentirao je Jandroković

Saborska rasprava o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića skrenula je u replikama na raspravu o »malim miševima« i »štakorima« slijedom toga što je premijer Andrej Plenković nazvao zastupnike Živog zida »trima malim miševima « jer su pobjegli kada se glasovalo o Istanbulskoj konvenciji. »Vama je samo cilj očuvati većinu. Vi ste mali miš«, kazao je Mostovac Nikola Grmoja Plenkoviću u replici za što je dobio opomenu predsjedavajućeg Gordana Jandrokovića.»Radije bih balansirao sa svima nego ikada više došao u situaciju da dođem u koaliciju s vama i vašom strankom. Bit ću virtuoz na žici samo da ne dođem u koaliciju s vama«, odgovorio je mu je Plenković. Repliku za premijera imao je i SDP-ov Arsen Bauk koji se osvrnuo na tvrdnju premijera da će zahtjev za opozivom Kujundžića proći kao prethodnih pet. »Ne znam da li će proći kao Barišić i Dalić, koji su bivši u Vladi ili kao Marić i Murganić koji su sadašnji?’, upitao je Bauk, dodavši da to, ‘da je netko postupio kao mali miš’ i nije neka uvreda.»Što da vam ja sada kažem? Sjednite mali mišu«, komentirao je Jandroković. Davor Bernardić (SDP) konstatirao je da je žalosno da premijera zabavlja dok ljudi umiru na cesti čekajući zdravstvene preglede i dok privatizira zdravstvo na što je Plenković upitao otkud mu teza o privatizaciji zdravstva. Spočitnuo mu je i druge teze i teme »o čokoladi, o zelju« . Nakon toga je za neopravdano dizanje povrede poslovnika i Bernardić dobio opomenu.Ivan Pernar (Živi zid) na usporedbu zastupnika Živog zida s »malim miševima« premijera Plenkovića je usporedio sa štakorom iz filma »Izbavitelj«.»Ja bih vas usporedio s lukavim i mračnim bićem iz filma Izbavitelj, to je zapravo njihov kralj štakora. Nose odjela, imaju lica, oči i kretnje tako da se u ničemu ne razlikuju od ljudi, pogoduju im epidemije, glad, ratovi. Tada se štakori skupljaju tajanstveno preobraženi radeći kao ljudi. Oni kradu i prodaju s dobitkom neshvatljivim za poštenog čovjeka. Obmanjuju sjajem svojih odijela i mekoćom govora. Varaju i uhode. Okruženi su raskoši. Jedu i piju dosta, a iznad svega vole vlast. U kriznim vremenima među njih stiže Izbavitelj, veliki gvinejski štakor. On ima daje moć neshvatljivu za ljudska poimanja. Ja sam u ovom opisu prepoznao vas« ‘, rekao je Pernar Plenkoviću te i on zaradio opomenu. Plenković mu je uzvratio da su neozbiljni i da instituciju Sabora čine neozbiljnom, a na prozivke Branimira Bunjca da tolerira prostituciju u samom vrhu stranke kazao je djeluje kao da halucinira.»Za izgovoriti ovo što ste vi izgovorili treba doping. Poruka vašeg rada je jedno kontinuirano vrijeđanje, a kada vam se i malo odgovor onda plačete, cvilite, bunite se … Ne može to tako. Ne možete kontinuirano vrijeđati i očekivati da ćemo mi to trpjeti. Nećemo, ne dolazi u obzir’, poručio je Plenković Bunjcu.

SDP-ova Romana Jerković je rekla Plenkoviću kako je propustio pokazati da je moderan i otvoren političar. »Za mene moderan i otvoren političar – kakav bih očekivala da jeste i da budete – je tolerantan, svjestan svoje odgovornosti, ponizan je, drži svoj ego pod kontrolom, nije zajedljiv, iskren je, govori istinu o sadržaju, ne vrijeđa i ne omalovažava, ne uči druge pameti… Sigurna sam da imate tu stranu ali ste ju propustili pokazati«, kazala je.


U replici ministru Kujundžiću zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesardić požalila se na tretman na hitnom prijemu na kojem je nedavno završila zbog spontanog pobačaja. Kazala je da su uvjeti koji su je dočekali na razini 15. stoljeća, da su joj svezali ruke i noge i napravili kiretažu bez anestezije. »To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuća žena koje su potpisale peticiju. Namjeravate li ovo promijeniti i kada?«, pitala je Ninčević Lesardić ministra zdravstva.Kujundžić je kazao da iskreno žali zbog gubitka djeteta te zatražio medicinsku dokumentaciju kako bi provjerio o čemu se radi. Za peticiju je kazao da nikada o njoj nije čuo.Davor Vlaović (HSS) čestitao je pak ministru jer 100 tisuća građana ne zna kojem obiteljskom liječniku se javiti jer ih nema. Čestitao mu je i na prijedlogu da se taj problem riješi liječnicma u kombijima, da, »kao što se dijeli kruh, dijele kroz kombi aspirine«. Kujundžić mu je odgovorio da se taj model pokazao uspješnim mnogim zemljama svijeta.»Traže vaš opoziv zbog neuspješnosti onih, koji su vam ostavili 7 milijardi kuna duga, i sada kada ste taj dug smanjili«, zaključio je Branko Bačić (HDZ) na što je Kujundžić odgovorio da je u Saboru potrebna lustracija i da je potrebno govoriti jezikom istine.