Protiv govora mržnje

Novi performans: Siniša Labrović uoči pravoslavnog Božića postavio “Razbijanje latinice”

Hina

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

»SNV-ove goste će dočekati 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora«, navodi se u priopćenju. »Labrović je tako«, dodaje se « 'razbio' dijela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice....,



Kontroverzni performer Siniša Labrović izveo je u srijedu novi perfomans »Razbijanje latinice«, kojeg je izveo u srijedu, neposredno prije početka prijama Srpskog narodnog vijeća (SNV), koji se tradicionalno održava u povodu proslave Božića, kojeg pravoslavni vjernici slave prema julijanskom kalendaru. 


Labrović je danas rad postavio u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (HND) u Zagrebu, gdje se održava prijama Srpskog narodnog vijeća, priopćeno je iz SNV-a.


»SNV-ove goste će dočekati 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora«, navodi se u priopćenju.




 »Labrović je tako«, dodaje se « ‘razbio’ dijela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama, čije se postavljanje propisuje Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva«.


 »Postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine izazvalo je protest veterana, koji je« – kako tvrdi Srpsko narodno vijeće – »uskoro prerastao u protest protiv prava Srba«.


 »Sve to rezultiralo je povećanom razinom govora mržnje i promicanja etničke netolerancije koji su još uvijek prisutni u javnom prostoru, kao i odlukom vukovarskog gradskog vijeća o zabrani korištenja ćirilice u tom gradu«, ustvrdili su iz SNV-a


 Srpsko narodno vijeće (SNV), čiji je predsjednik Milorad Pupovac, organizira danas prijam u povodu proslave Božića, kojeg pravoslavni kršćani slave prema julijanskom kalendaru 7. siječnja. Na prijam su dolazak najavili, uz ostale, i predsjednik tehničke Vlade RH Zoran Milanović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


 Inače, kontroverzni performer Labrović je prije nekoliko mjeseci održao »predizborni skup« samoprozvane inicijative »DNO – desnica novih obećanja«, tijekom kojeg je okupio skupinu mladih Roma, kojima je dirigirao, a oni su, prema Labrovićevoj zamisli, u zbornom pjevanju kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima pjesmama, i izvikivali parole govora mržnje.